‘Gezondheid gaat boven Glasrijk’

Een glasblazer aan het werk
Foto: CC0

Ze stonden al in de starblokken, het nieuwe bestuur en de tientallen vrijwilligers van Glasrijk.

De vlag wapperde fier in de top van de Sint-Pancratiusbasiliek en tientallen vitrines wachtten om gevuld te worden met glinsterend glaswerk. Maar helaas, het coronavirus haalt ook een streep door dit evenement. Voor de organisatie gaat gezondheid boven Glasrijk en daarom is dinsdagmiddag besloten om het evenement af te gelasten.

Ze hadden er zin in. Ondanks de constante dreiging van corona, bouwden bestuur en de vrijwilligers aan een editie die op alle fronten voldeed aan de coronamaatregelen. De teleurstelling is dan ook groot, maar volgens de organisatie is het evenement door laten gaan geen optie.

“Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt iedere dag toe en het aantal ziekenhuisopnames stijgt snel, ook hier in Twente”, zegt secretaris Piet Bouman van stichting Glasrijk. “Al doe je als organisatie nog zo je best om je perfect te houden aan de maatregelen, het is onmogelijk om ervoor te zorgen dat de 1,5 meter afstand ook daadwerkelijk overal en door alle bezoekers en deelnemers 100 procent wordt aangehouden. En wat nog veel belangrijker is: je moet er toch niet aan denken dat jouw evenement een besmettingshaard wordt. Uiteindelijk gaat gezondheid boven alles.”

Samen met de gemeente heeft het bestuur dinsdagmiddag alle voors en tegens nogmaals afgewogen. Daarbij werd al snel duidelijk dat het laten doorgaan eigenlijk niet verantwoord is. Dus worden er geen wandeltochten gehouden, zijn er geen fietsroutes, blijven de tentoonstellingen in het gemeentehuis en de basiliek gesloten en wordt er geen feestelijk openingsontbijt gehouden.

Maar de organisatie gaat niet bij de pakken neerzitten. “Vandaag gaan we dit ieder voor zich overdenken, maar morgen gaan we samen de slag met Glasrijk
2021”, zegt voorzitter Edward Willems. “Als de wereld dan weer coronavrij is, wordt dat een geweldige jubileumeditie.” Het bestuur realiseert zich dat het ook voor de vele vrijwilligers een domper is. “We zijn hen dankbaar voor hun enorme inzet voor Glasrijk 2020 en laten we van hun enthousiasme gebruik mogen maken voor de editie van 2021.”

Dossier: Corona

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden