Leuvinksveld afgevallen als gasvrije-proeftuin

Foto: Gemeente Tubbergen

De wijk Leuvinksveld in Harbrinkhoek zal niet als proeftuin dienen voor een gasvrije samenleving, zo is maandag bekend geworden.

Heel Nederland moet in 2050 aardgasvrij zijn. Om daar te komen, moeten in 2030 de eerste anderhalf miljoen woningen van het aardgas af zijn. Leuvinksveld dong daarom mee in het landelijke project ‘Proeftuin Aardgasvrije Wijken’, maar blijkt afgevallen. “De plannen gaan gewoon door”, aldus de gemeente Tubbergen.

Afvalhout

Leuvinksveld werd als pilot voor een aardgasvrije wijk naar voren geschoven, omdat er een mogelijke bron voor een warmtenet is. Het idee: er wordt een  biomassaketel gebouwd die grootschalig warm water opwekt. Onder andere met afvalhout van timmerfabriek Groothuis. Die warmte wordt dan via een aan te leggen warmtenet naar de aangesloten huizen en gebouwen verspreid.

Vorig jaar zijn de dorpsraad, de werkgroep duurzaamheid, de gemeente Tubbergen en het platform ‘Energie van Noordoost Twente’ gestart met plannen voor een warmtenet. Afgelopen maart hebben de inwoners van Leuvinksveld tijdens een informatiebijeenkomst instemmend gereageerd op het plan om een proeftuin te worden.

‘Doorzetten’

Een hele wijk van het aardgas af helpen is een enorme operatie. Wethouder Ursula Bekhuis hierover: “Deze subsidie was een mooie steun in de rug geweest, maar zonder zetten we ook door. Samen me de dorpsraad, de werkgroep en de inwoners zien we in Mariaparochie een mooie kans. Dat blijft zo. We gaan nu in alle rust verder onderzoeken hoe we dat van de grond kunnen krijgen.”

Binnenkort gaan de organiserende partijen weer om tafel om verdere plannen voor Leuvinksveld te maken. Daarna worden de inwoners ook weer uitgenodigd om mee te denken over de plannen en uit te spreken hoe ze betrokken willen blijven.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden