Gebruikers dorpshuis De Huve hopen te verhuizen naar het Glashoes

Foto: Gemeente Tubbergen

Dorpshuis De Huve in Tubbergen is gebouwd op grond van de gemeente en het dertigjarige contract voor het zogenaamde ‘recht van opstal’ loopt nog door tot 2028.

Daarna worden de voorwaarden aangepast aan de huidige tijd, maar kan door de gemeente ook besloten worden de grond ergens anders voor te gebruiken. Dat, in combinatie met de faciliteiten en de energiemaatregelen, maakt het Glashoes tot een aantrekkelijke nieuwe locatie voor het dorpshuis.

Ruben Geuke ziet in zijn rol als voorzitter van De Huve dat er op dit moment veel gebruik wordt gemaakt van de verschillende ruimtes in het huidige dorpshuis: “Er is ook genoeg ruimte, omdat De Huve tot 1998 werd gebruikt als landbouwschool. Daarna hebben enkele enthousiastelingen ervoor gezorgd dat het gebouw inmiddels al meer dan 20 jaar wordt gebruikt door verschillende verenigingen.”

Het gebouw stamt uit de jaren ‘60, dus is er ook vraag naar groot onderhoud en er zijn enkele kleinere renovaties nodig om mee te gaan met de tijd. Zo wordt er op dit moment gewerkt aan het verlagen en het renoveren van de plafonds, onder meer voor een betere akoestiek en wordt de tl-verlichting tegelijkertijd vervangen door led. Met de komst van het Glashoes zijn dit soort zorgen verleden tijd: “We leveren als dorpshuis dan misschien wel wat ruimte in, maar qua duurzaamheid, akoestiek en voorzieningen kunnen we dan weer langere tijd vooruit,” zegt Geuke.

Van harmonie tot klootschieten

De Huve betekent Bijenkorf. Dat staat voor Geuke symbool voor het samenkomen en uitvliegen in het gemoedelijke dorpshuis. Zo zijn er tal van verenigingen die er een ruimte huren en ook de kinderopvang zit er vanaf de oprichting. “Van de harmonie tot aan de Nederlandse Klootschietbond, het is een heel diverse groep aan verenigingen.” Het bestuur is met alle partijen in De Huve in gesprek over het Glashoes. “Tot nu toe verloopt het positief. De bereidwilligheid is groot om er voor te zorgen dat we klaar zijn voor de toekomst.’’

Rik Hulshof, penningmeester van de dr. Schaepmanharmonie bevestigt dat geschetste beeld: “We hoeven met de harmonie niet ten koste van alles te verhuizen, maar dankzij het Glashoes zijn we ook voor de toekomst voorzien van een mooie locatie. Dat is een geruststellende gevoel, aangezien het huidige contract in 2028 afloopt.”

Klootschietbond hoopt op meer zichtbaarheid

Aloys Timmerhuis, bestuursvertegenwoordiger van de Nederlandse Klootschietbond (NKB), ziet het als een groot pluspunt dat de bond op de nieuwe locatie veel beter zichtbaar zal zijn voor de mensen. “We proberen nu wel te werken aan de naamsbekendheid, maar als je op een plek zit waar weinig nieuwe mensen komen is dat lastig. In het Glashoes krijg je de inloop van een heel divers publiek en hopen we meer mensen te enthousiasmeren voor de sport.”

Woningbouw?

Met een eventuele verhuizing van De Huve naar het Glashoes, ontstaat er ruimte voor meer woningbouw in de gemeente Tubbergen. De initiatiefgroep Tubbergen Bruist heeft de locatie in ieder geval aangestipt in het kansenplan voor extra te bouwen woningen. Starters krijgen op die manier een grotere kans om in Tubbergen te blijven wonen, bestuursvoorzitter Geuke hoopt dat er minder mensen uitvliegen naar andere oorden: “Als wij uiteindelijk verhuizen naar het Glashoes, geeft de ontstane ruimte kans om meer mensen in Tubbergen te houden, dat juich ik alleen maar toe.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen