‘Maak nestkastjes in bomen nu schoon’

Foto: Gemeente Tubbergen

De afgelopen twee jaren heeft gemeente Tubbergen in samenwerking met Vogelwerkgroep Geesteren en leerboerderij Stayble vogelhuisjes gemaakt en uitgedeeld, als onderdeel van de bestrijding van de eikenprocessierups.

Nu is het tijd om de nestkasten van de vogels schoon te maken, geeft Theo Lohuis van de werkgroep aan. “Als nestmateriaal blijft liggen, nestelt ongedierte zich gemakkelijk in dit restmateriaal. Daardoor wordt het nestkastje bevuild, gaan de koolmezen op zoek naar een andere broedplek en blijft het nestkastje onbewoond.”

Door de vogelhuisjes schoon te maken, hebben de jonge mezen komend seizoen een grotere overlevingskans. Hiervoor hoeft het kastje niet van de boom gehaald te worden, zegt Lohuis. Alleen openen en vervolgens het oude nestmateriaal eruit halen is dan al voldoende. Het broedseizoen start in maart, dus voordien moeten deze werkzaamheden uitgevoerd worden.

Eikenprocessierupsen

Mede door de verandering van het klimaat en de afname van de biodiversiteit, is het aantal eikenprocessierupsen de laatste jaren toegenomen. “Het verlies aan biodiversiteit zorgt ervoor dat er onvoldoende natuurlijke vijanden zijn die de eikenprocessierups te lijf gaan. Denk aan koolmezen, vleermuizen en bepaalde soorten insecten”, legt wethouder Erik Volmerink uit. “Met het ophangen en jaarlijks schoonmaken van de nestkastjes, stimuleren we de komst van insecten en vogels bij eikenbomen. We hopen mede hierdoor de overlast van de eikenprocessierups geleidelijk aan te verminderen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden