Gemeente wil investeren in bouwkavels voor Langeveen

Foto: Google Maps

De gemeente wil bijna een hectare Langeveense grond kopen voor uitbreiding van het aantal woningen in het dorp.

Omdat veel jongeren graag willen blijven wonen in hun geboortedorp, blijft de vraag naar bouwkavels groot. Dat geldt ook voor Langeveen. Om te onderzoeken hoe groot die behoefte zijn de dorpsraad en de gemeente samen in gesprek gegaan met de inwoners. Het resultaat is een raadsvoorstel voor de aankoop van ruim 9000 m2 grond voor de nieuwbouw van woningen.

Het balletje kwam aan het rollen na een telefoontje van een aantal jongeren naar de dorpsraad. “Zij gaven aan dat ze graag wilden bouwen in Langeveen, maar dat daar geen mogelijkheden voor waren”, vertelt Edmond Geers van de dorpsraad. “Na de inventarisatie in ons dorp en een aantal gesprekken met de gemeente, heeft het college ervoor gekozen om grond aan te kopen op de plek waar de jongeren hebben aangegeven graag te willen wonen.”

Het bewuste perceel ligt aan de Bruinehaarsweg. Door hier te bouwen, worden de twee helften van Langeveen min of meer met elkaar verbonden. “Ons beleid is in de eerste instantie gericht op inbreiding en niet op uitbreiding”, zegt wethouder Erik Volmerink. “Omdat in Langeveen op korte termijn geen geschikte inbreidingplekken zijn, hebben we gekozen voor deze optie, waarmee de nog open plek tussen de twee helften van Langeveen wordt opgevuld.”

Het plan wordt een mix van starterswoningen, levensloopbestendige woningen en vrije kavels. Wat dat betreft is er voor elk wat wils. “De kavelindeling is op basis van de gesprekken met de jongeren opgesteld”, aldus wethouder Volmerink. “Deze is inmiddels gedeeld met de plaatselijke Werkgroep Wonen en met een afvaardiging van de jongeren uit Langeveen, zodat het uiteindelijke bouwplan straks zoveel mogelijk voldoet aan ieders wensen.”

De dorpsraad is erg blij dat de gemeente hiervoor heeft gekozen. “In Langeveen wonen jongeren relatief lang bij hun ouders, zodat ze, als ze eenmaal kunnen bouwen, ook iets te besteden hebben”, weet Geers. “Ze willen echt iets moois neerzetten, dus ik weet zeker dat dit nieuwbouwplan een echte aanwinst zal zijn voor ons dorpsgezicht.”

De gemeenteraad zal in maart een besluit nemen over het voorstel.

 

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden