Helpende hand voor 8 Tubbergse gedupeerden toeslagenaffaire

Foto: CC0

De gemeente Tubbergen wil ondersteuning bieden aan ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire van de Belastingdienst.

Hiervoor krijgt de gemeente binnenkort de gegevens van de betreffende ouders. Hoewel de toeslagzaak al geruime tijd speelt, kon de gemeente tot nu toe de slachtoffers van de toeslagenaffaire op grond van de privacywetgeving niet gericht benaderen voor hulp en ondersteuning, omdat de Belastingdienst de gegevens niet kon verstrekken.

Na overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens, de VNG en de Belastingdienst/Toeslagen, mag de Belastingdienst (ook op grond van de privacywetgeving) de gegevens alsnog vrijgeven. De gegevens van de betreffende gezinnen worden op korte termijn alsnog aan de gemeente Dinkelland verstrekt.

Gericht benaderen

Het college van B&W is blij met dit resultaat. Hierdoor kan de gemeente nu gericht en op maat ondersteuning bieden of verwijzen naar de andere gespecialiseerde instanties voor hulp. Als de gegevens er zijn, neemt de gemeente contact op met de gedupeerden met de vraag of zij ondersteuning wensen.

Er is momenteel nog geen volledig beeld van het aantal gedupeerden. Volgens de laatste informatie van de Belastingdienst gaat het in de gemeente Tubbergen om 8 gedupeerden. Wethouder Hilde Berning: “Doordat ouders onterecht als fraudeur werden aangemerkt door de Belastingdienst, zijn zij in financiële- en andere problemen gekomen. Zij ontvangen een compensatie van de Belastingdienst, maar dat betekent niet altijd dat daarmee alle problemen zijn opgelost. We vinden het belangrijk om getroffen ouders uit onze gemeente de helpende hand te bieden. Ook als die problemen niet-financieel zijn, benadrukt de wethouder. Daarom wordt er persoonlijk contact met de gedupeerden opgenomen. Als mensen geen behoefte hebben aan gemeentelijke hulp, omdat ze het zelf al hebben opgelost, kunnen zij dat aangeven.”

Reacties

Cookieinstellingen