Burgemeester stopt alternatieve carnavalsoptocht met noodbevel

Archiefbeeld van de Kroegtijgers
Archiefbeeld van de Kroegtijgers
Foto: Mark Mensink

Zondagsmorgens is in Geesteren, na het opleggen van een noodbevel, een alternatieve carnavalsoptocht per direct ontbonden.

De gemeente geeft aan dat de officiële waarschuwing die zaterdag aan jeugdcarnavalsvereniging de Kroegtijgers was uitgedaan, zondag opzettelijk is genegeerd. Een bestuurslid van diezelfde club ontkent echter dat zij de optocht organiseerden. “Er waren enkele leden van ons bij aanwezig, dat klopt. Maar het merendeel kwam van andere verenigingen. Bovendien zijn we natuurlijk niet verantwoordelijk voor wat sommigen op eigen houtje doen. Wij hebben in elk geval géén optocht georganiseerd.”

Hij trekt een vergelijking met de schaatspret van afgelopen dagen, dat hijzelf als minder ‘coronaproof’ inschat. “Er wordt een beetje met twee maten gemeten, hebben wij het idee. Je mag gewoon vol gas met z’n allen gaan schaatsen, maar in je eigen auto rijden met z’n tweetjes dat is opeens een heel groot ding? Ik snap het niet helemaal meer.”

Noodbevel

Toen zondagochtend toch zo’n 40 auto’s, waarvan enkele voorzien van aanhangwagens met muziek in het dorp de straat op gingen, heeft burgemeester Wilmien Haverkamp een noodbevel uitgevaardigd. “Ontzettend jammer dat dit nodig is”, zegt ze. “Let wel, we begrijpen dat het heel jammer is dat carnaval niet door kan gaan. Daarom hebben we veel waardering voor de verenigingen die moeite hebben gedaan voor het organiseren van online carnavalsgala’s. We vinden het ontzettend jammer dat de jeugd, die eigenlijk het meest digitaal vaardig is, hier niet op heeft aangehaakt en ondanks een flinke waarschuwing toch een optocht heeft gehouden. Dit was voor mij de reden om een noodbevel af te kondigen.”

Eventuele stappen

De optocht is gestaakt na het uitvaardigen van het noodbevel. De gemeente en politie zijn nu nog in beraad over eventuele stappen tegen de Kroegtijgers.

Tijgernootjes

Enkele dagen geleden hadden Kroegtijgers een oproep aan Geesternaren gedaan om dit weekend hun voordeur in de gaten te houden en de oren te spitsen. “Klopt, zaterdag hebben we verrassingspakketjes rondgebracht. Met een zakje tijgernootjes, iets voor de kinderen, enzovoorts. Maar dat heeft helemaal niets met vandaag te maken”, zegt het bestuurslid.

Dossier: Corona

Reacties

Cookieinstellingen