Stemmen per auto valt in de smaak: ‘Het rijdt lekker door’

“We hebben er allemaal een nieuwe functie bij”, grapt directeur Hans Nolte van Ter Beek Reizen in Tubbergen als weer een tevreden ‘klant’ het pand verlaat.

Sinds maandag is hier een drive-tru stembureau, waardoor kiesgerechtigden per auto (en fiets) hun stem kunnen uitbrengen in de hal waar de bussen van het reisbedrijf normaal gesproken geparkeerd staan.

Dat ‘autostemmen’ gaat niet zoals gebruikelijk, benadrukt stembureauvoorzitter Frank Oude Breuil. “Ik heb als het ware eerst twee dagen stage gelopen, haha. Toen was er iemand met jarenlange ervaring voorzitter, om ons de fijne kneepjes van het vak te leren. Tips geven en te zeggen waar we op moeten letten. Heel officieel allemaal, maar dat moet natuurlijk ook wel. Het is immers een democratisch proces.”

Op deze officiële verkiezingsdag werden de eerste stemmen al om half acht ’s ochtends uitgebracht. Oude Breuil: “Er stond een kleine rij wachtenden en het was ook daarna wel redelijk druk. Verder gaat het gewoon fijn door. Totaal geen problemen of bijzonderheden. Wel laten we tussendoor, dus als er even niemand staat, aan de achterzijde het rolluik dicht. Anders zitten we in de kou… Da’s ook echt het enige wat even wennen is.”

Zijn collega Trudy Steenbakker geeft aan maar wat blij te zijn weer écht aan de slag te kunnen. “Voor ons in de reisbranche is het werkelijk afzien. Het duurt nu al met al een heel jaar hè. Dus dit is zeer welkom!” Als er een luxe wagen aan komt rijden met jonge passagiers op de achterbank: “Zo handig met kleine kindjes. Hoef je ze niet mee naar binnen te sjouwen of eventjes alleen achter te laten. Ideaal.”

Een automobiliste, die normaal gesproken bij basisschool De Wiekslag in een stemhokje zou staan, beaamt dit gelijk. “Een supergoed idee zeg, mooie manier zo. Het is makkelijk én coronaproof.”

Dossier: Corona

Reacties