Ruim 150 vrijwilligers op de bres tegen zwerfvuil in gemeente Tubbergen

Foto: Ben Haarhuis

In bermen, langs fietspaden en tussen de struiken; op veel plekken in de gemeente Tubbergen waren afgelopen zaterdag ‘gele hesjes’ te zien.

Ze werden gedragen door vrijwilligers die deelnamen aan de Landelijke Opschoondag. Dat waren er deze editie ruim 150. Ook wethouder Ursula Bekhuis-Groothuis en kinderburgemeester Mats Nijhuis deden een duit in het (vuilnis)zakje. Zij waren verbaasd over de hoeveelheid afval die verzameld werd.

Twee keer per jaar wordt er een Landelijke Opschoondag gehouden; in maart en september (World Cleanup Day). Afgelopen zaterdag, 20 maart, ging de eerste dag van start als aftrap van de Week van Nederland Schoon. De gemeente Tubbergen werkte hiervoor samen met afvalverwerkingsbedrijf ROVA die het opschoonpakket, bestaande uit een geel veiligheidshesje, een vuilgrijper, plastic handschoenen en een vuilniszak, beschikbaar stelde.

Positieve olievlek

De aanmeldingen waren volgens wethouder Bekhuis-Groothuis overweldigend. “Meer dan 150 inwoners zijn vandaag verspreid over alle negen kerkdorpen actief”, vertelt ze. “Dat is niet alleen heel mooi, maar ook belangrijk. Want wat schoon is, maak je niet zo snel vies. Door samen op te ruimen creëer je als het ware een positieve olievlek. Maar ik denk dat het in de gemeente Tubbergen nog wel meevalt met het zwerfvuil.”

Dat hoopvolle vermoeden werd door kinderburgemeester Mats niet bevestigd. “Elke zaterdag ruim ik bij ons rond het huis de wal op. En elke zaterdag kom ik met een volle vuilniszak thuis”, laat hij weten. “Wat daar in zit? Blikjes energydrank, plastic flesjes, lege chipszakjes, van alles.”

Plasticsoep naast de vuilnisbak

Benieuwd naar wat ze zoal zouden aantreffen, gingen ze op pad; de wethouder, Mats, zijn moeder Anoek en zus Kim. Zij begonnen hun opschoonommetje in de Kormelinkstraat in Geesteren. Na amper tien minuten waren de vuilniszakken al half gevuld. Langs de rand van de visvijver nabij het industrieterrein leek het wel een plasticsoep. Flessen, tassen, maar ook hout en niet nader te definiëren zooi werd door team Mats behendig uit de vijver gevist met de vuilgrijper. Saillant detail: aan de vijver staat een grote gele vuilnisbak met daarin een bodempje afval.

Ondernemer Thijs Voshaar nam een kijkje bij de vrijwilligers. “Ik heb een bedrijfshal op het industrieterrein en kom hier dus elke dag langs”, liet hij weten. “Het is opvallend hoe snel de troep toeneemt. Niet alleen hier trouwens. Mijn moeder wandelt wekelijks langs de Delmaweg en neemt dan gelijk een vuilniszak mee voor het zwerfvuil. Die zak is elke week vol.”

Gezellig en nuttig

Een paar kilometer verderop stak buurvrouwengroep ‘de Kletskoppen’ de handen uit de mouwen. Aan de Bosweg in Tubbergen verbaasden ook zij zich over de hoeveelheid zwerfvuil. Uit een van de vuilniszakken steekt zelfs een stofzuigerslang. “Het initiatief om me te doen met de opschoondag ontstond op de buurvrouwenapp”, legt Sabine Lenferink uit. “Door corona hebben we elkaar lang niet gezien. Nu zijn we gezellig samen in de buitenlucht, op anderhalve meter afstand en we maken ons nog nuttig ook. Van tevoren dacht ik; ach het valt best mee wat er hier in de buurt ligt”, merkte ze op.

“Maar het is echt veel.” Buurvrouw Margret Eppink vulde aan: “Je ziet ook precies waar de jeugd langs fietst naar school. Op die route liggen veel blikjes en flesjes. Het smerigste wat ik tot nu toe aantrof was een zakje met daarin hondenpoep dat in de sloot was gedumpt. Ik vind het prettig om me nuttig te maken op deze manier”, ging Eppink verder. “Voor mijn verjaardag vroeg ik een prikstok om zelf zwerfaval op te ruimen. Mijn kinderen verklaarden me voor gek. Maar ik erger mij echt aan al het vuil dat mensen weggooien.” Wethouder Bekhuis-Groothuis heeft goed nieuws voor haar. ”Wij zijn blij dat er mensen zijn die de gemeente Tubbergen schoon helpen houden. Daarom mag jij deze grijper houden.”

Reacties