Luxe onderkomen voor kleine kruipers en vliegbeesten

Samen met basisschoolleerlingen uit groep 4/5 van de Mariaschool uit Vasse heeft wethouder Erik Volmerink donderdagochtend een bijen- en insectenhotel bij De Steenbrei geopend.

Het luxe onderkomen heeft een plek gekregen op het grasveld ter hoogte van De Rietakker 6. Het bijen- en insectenhotel biedt een schuilplaats en onderdak aan verschillende insecten, zoals lieveheersbeestjes en pissebedden.

Samen met de Groene Loper Losser Oldenzaal en een aantal lokale basisscholen plaatst de gemeente Tubbergen op drie plekken in de gemeente een groot insectenhotel. De leerlingen kregen van een imker uitleg over bijen en waarom deze insecten zo belangrijk zijn voor de natuur en voedsel. Daarna gingen zij met hulp van een medewerker van de gemeentewerf aan de slag om het ‘hotel’ voor kleine kruipers en vliegbeesten te vullen met compartimenten. Deze compartimenten hadden de leerlingen van tevoren al gevuld met verschillende materialen, zoals mos, dennenappels, stro en riet. Vervolgens zaaiden ze de grond rondom het hotel in met bloemenmengsel.

Kleine beestjes, grote rol

“Lieveheersbeestjes, vlinders, pissebedden, bijen en nog veel meer insecten kunnen allemaal in de hotels logeren”, vertelt wethouder Volmerink. Met dit project willen de gemeente Tubbergen en de Groene Loper Losser Oldenzaal iets goeds doen voor de natuur en ze betrekken daar vanuit educatief aspect ook de basisscholen bij. “Insecten zijn namelijk ontzettend nuttige diertjes”, vervolgt de wethouder. “Ze zijn dan wel klein, maar van grote waarde voor onze wereld. Ze bestuiven onze gewassen en bloemen en dienen als voedsel voor andere dieren. Hierdoor houden ze ons ecosysteem in stand.”

Toch hebben insecten het door de verstedelijking helaas steeds moeilijker. Ook worden tuinen vaker op een andere manier ingericht, waardoor er minder groen is en insecten dus ook minder ruimte hebben om zich te nestelen. “Hierdoor krimpt de populatie en dat kan natuurlijk niet. Want insecten zijn namelijk ontzettend belangrijk voor het voortbestaan van de mens”, benadrukt Toos Benneker van de Groene Loper Losser Oldenzaal. Wethouder Volmerink adviseert dan ook iedereen om een insectenhotel in de tuin op te hangen: “Insectenhotels zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt er ook zelf een maken. Al is je insectenhotel groot of klein; als iedereen de tuin ermee versiert, helpen we de insecten om zich voort te planten.”

Wat is een insectenhotel?

Een insectenhotel is een kast gemaakt van allerlei materiaal, zoals boomstammetjes, bamboe en takken waar verschillende insecten een nest in kunnen maken. Volgens Benneker is het geen probleem dat de beestjes zo dicht bij elkaar in de buurt wonen: “Het blijkt dat verschillende soorten insecten prima samen kunnen leven in zo’n hotel. Zolang ze maar uit elkaars kamer blijven.”

De insectenhotels zijn gemaakt door medewerkers Jan en Martin van de gemeentewerf. Zij gebruikten hiervoor hout van eigen bomen. Ook de basisscholen Kadoes in Albergen en de Aloysiusschool in Geesteren doen mee aan dit project. Deze twee hotels krijgen een plekje aan respectievelijk de Langeveenseweg 37a in Geesteren en de Korenmolen 9 in Albergen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen