Waarschuwingsborden voor ‘Eeshofeendjes’

Nadat fotograaf Clemens Brughuis uit Geesteren begin deze maand opperde om een waarschuwingsbord voor overstekende eenden en kuikens te plaatsen langs de Hardenbergerweg in Tubbergen is gelijk actie ondernomen.

Aanleiding hiertoe was het tragische incident vorig jaar waarbij meerdere kuikentjes nabij de sloot langs het Eeshofbos werden doodgereden. Afgelopen woensdag onthulde kinderburgemeester Mats Nijhuis de twee waarschuwingsborden. Precies op tijd want de eerste kuikentjes zijn alweer geboren.

Het blijft elk jaar weer een koddig gezicht; een moedereend die de straat oversteekt op de voet gevolgd door haar waggelende, pluizige nageslacht. Vaak gaat dat goed, maar soms vinden passerende snelheidsduivels het rempedaal van hun auto te laat met alle treurige gevolgen van dien.

De gemeente Tubbergen hoopt met de borden automobilisten bewust te maken van de aanwezigheid van eenden en kuikens en zo de eendenpopulatie te beschermen. “We moeten het met elkaar zo veilig mogelijk houden op de weg”, geeft wethouder Erik Volmerink aan. “Voor onszelf, maar ook voor de dieren. Het is mooi dat inwoners dit ook zien én zelf met ideeën komen hiervoor. Hopelijk kan moedereend met haar kuikens nu veilig oversteken.”

Genieten van het kleine grut

“Eenden horen bij de Eeshof”, vindt Clemens Brughuis. “De bewoners genieten er altijd enorm van om dat kleine grut te zien. Ik vind het zelf ook een leuk gezicht.” Maar de kuikens die hij vorig jaar aantrof stemden hem aanzienlijk minder vrolijk. “Een passerende automobilist reed te hard en stopte niet voor de overstekende moeder eend met haar kuikentjes”, blikt hij terug. ”Kort nadat het gebeurde was ik als fotograaf aanwezig om foto’s te maken voor News United. Het was een vreselijk gezicht.”

De dochter van Ans Smeets uit Geesteren was getuige van het drama en belde gelijk haar moeder. “Ze vond het heel erg, ik ben er meteen naartoe gereden”, laat Smeets weten. “Samen met een ander meisje dat toevallig langsreed, legde zij de dode kuikentjes op het gras. De moedereend overleefde het voorval wel.”

Actie-reactie

Het bericht werd met de foto’s van Clemens op sociale media geplaatst en bracht meteen een stortvloed aan reacties teweeg. “Meerdere keren werd voorgesteld om langs de sloot bij het Eeshofbos waarschuwingsborden te plaatsen”, vertelt Brughuis. “Een goed idee, vond ik. Dus toen ik begin april de eerste kuikens weer zag maar er nog niks was gebeurd aan de verkeerssituatie, mailde ik de gemeente Tubbergen. Amper drie dagen later kreeg ik een reactie. Het verzoek was gelijk opgepakt en er werd gevraagd waar de borden moesten komen. Het is nu eind april en ze staan er al, geweldig!”

Kinderburgemeester Mats Nijhuis had de eervolle taak om de borden te onthullen. “Het is goed dat deze verkeersborden zijn geplaatst”, vindt hij. “Ik hoop dat er nu geen eenden meer worden doodgereden.”

De gevederde slootbewoners slaan deze woensdagmiddag geen acht op de commotie. De eendenmoeders zijn vooral druk met hun kuikens. Die hopelijk nog lang voor vertier zorgen voor de Eeshofbewoners en gewaarschuwde passanten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen