Ontwerp van Sam Eerdman gekozen als nieuwe gemeentevlag

Mock-up van de nieuwe gemeentevlag
Mock-up van de nieuwe gemeentevlag
Foto: Gemeente Tubbergen

Over niet al te lange tijd wappert de vlag van Sam Eerdman uit Geesteren voor het gemeentehuis, want inwoners van de gemeente Tubbergen hebben namelijk massaal gestemd voor zijn ontwerp van de nieuwe gemeentevlag.

Maar liefst 70% van de ruim 1500 stemmen ging naar het winnende ontwerp. “Erg gaaf om te horen dat mijn ontwerp straks naast het gemeentehuis wappert! Heel leuk dat de inwoners zelf hun creativiteit kunnen laten zien en iedereen heeft mogen stemmen”, vertelt Sam Eerdman. “Het definitieve ontwerp is in één avond ontstaan, de avond daarna heb ik de puntjes op de i gezet. Na enig onderzoek kwam ik een presentatie tegen van het gemeentebestuur. Hierin stond dat de gemeente zich wil profileren als dé glasgemeente middels de Glinstering, samen bouwen aan de toekomst. Vervolgens ben ik mij verder gaan verdiepen in de principes van de Glinstering. Ik heb de vorm van het steentje gebruikt als basis voor het symbool op de achtergrond. Tijdens het maken van de vlag werd ik steeds enthousiaster en kwamen mijn ideeën samen.”

Sam Eerdman licht het onderwerp verder toe: ”De glinstering, ofwel bouwsteen, bevat een krachtige, samenhangende vorm dat eenvoud en verbondenheid uitstraalt. Wanneer je de witte lijnen denkbeeldig doortrekt, kom je op negen punten die ook verwijzen naar de 9 dorpen. Het symbool verbindt en staat voor de kracht van het collectief. De rechte lijnen staan in sterk contrast met de organische vormen in het groen. Beide symbolen, de aren van het gemeentelogo en de glinstersteen versterken elkaar. Ik heb de huisstijl behouden door het lettertype, de aren en de geel/groene kleuren terug te laten komen. Ik denk dat het ontwerp goed past bij datgene wat de gemeente wil uitdragen.”

Ook de gemeente Tubbergen is blij met de publiekskeuze. “Het is heel fijn dat onze inwoners zo’n duidelijke keuze hebben gemaakt voor het winnende ontwerp”, zegt burgemeester Haverkamp. “We weten nu dat er straks iets wappert waarover het merendeel van onze inwoners enthousiast is.”

Sam Eerdman is 27 jaar, afgestudeerd als interieurarchitect aan de kunstacademie in Zwolle en werkzaam in de interieurbouw. Het grafische werk doet hij er in zijn vrije tijd, als een soort hobby, bij naast.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen