Hoogte starterslening aangepast naar huidige woningmarkt

Foto: Aannemersbedrijf Hoek & Zn.

Veel mensen dromen van een eigen woning, maar met de huidige huizenprijzen is dat niet voor iedereen weggelegd.

Om starters op de woningmarkt te helpen om toch hun droomhuis te kopen, heeft de gemeenteraad van Tubbergen dinsdagavond unaniem ingestemd met het voorstel om de bedragen voor de starterslening aan te passen op de huidige lokale woningmarkt.

De starterslening overbrugt het verschil tussen de kosten van de aankoop van de woning en het bedrag dat maximaal kan worden geleend volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een starterslening is een tweede hypotheek, als aanvulling op de eerste hypotheek. De lening geldt voor maximaal 30 jaar en de rente staat voor 15 jaar vast. De eerste drie jaar hoeft er geen rente en aflossing te worden betaald, maar uiteindelijk moet ook deze hypotheek natuurlijk gewoon worden afgelost.

“De woningprijzen zijn de laatste jaren enorm gestegen, we hebben de starterslening hierop aangepast, zodat er een nog betere werking van uit gaat voor de starters”, zegt wethouder Erik Volmerink. “Tot nu toe kon een starterlening aangevraagd worden voor woningen van maximaal 260.000 euro (inclusief alle kosten). Dat is nu verhoogd naar 275.000 euro. Het maximale leenbedrag is ook verhoogd, van 25.000 naar 30.000 euro.”

Het geleende geld moet dus terug worden betaald. “Dat geldt komt weer terug in diezelfde pot. Met het geld dat terug wordt betaald, kunnen we dus weer nieuwe leningen verstrekken. Zo kunnen we onze starters blijven helpen.”

Om gebruik te kunnen maken van deze regeling, moet de koper wel aan een aantal regels voldoen. Zo moet dit de eerste woning zijn die de starter koopt. Een starter is vaak een jongere, maar kan dus ook iemand van 55+ zijn die tot dan toe altijd heeft gehuurd. De woning moet in de gemeente Tubbergen staan en de totale aankoopprijs mag niet hoger zijn dan 275.000 euro. De koper mag geen gebruik maken van andere kortingsregelingen en de starterslening mag niet hoger zijn dan 30.000 euro en mag niet meer dan 20% van de totale aankoopsom bedragen.

Reacties