Saamhorigheid in Harbrinkhoek en Vasse op nationale burendag

Afgelopen zaterdag heerste er op verschillende plekken in de gemeente Tubbergen het zogeheten ‘noaberschapsgevoel’.

Vele ‘noabers’ gingen aan de slag om onderhoud te plegen in de buurt, een nieuw project op te starten of gezellig samen te zijn. Van kleurrijke betonbollen tot een ontmoetingsplek voor de gehele buurt, de initiatieven waren meer dan uniek.

Kleurrijke betonbollen

Aan creativiteit geen gebrek bij de bewoners aan de Haarbrinksweg in Harbrinkhoek. Bij de herinrichting hiervan zijn ooit betonbollen geplaatst om te voorkomen dat men over de stoep rijdt of op de stoep parkeert. De naaste buren hebben deze betonbollen gemozaïekt. Het resultaat mag er zeker zijn, want er zijn al verschillende toeristen gestopt om een kijkje te nemen.

Het initiatief is tot stand gekomen door buurtbewoonster Mariët Derkman. “De bollen werden vaak over het hoofd gezien omdat ze dezelfde kleur hebben als de stoeptegels. Op een dag bedacht ik ineens om ze te gaan mozaïeken en kijk eens wat een mooi resultaat!”, vertelt ze. Om het gewenste resultaat te behalen heeft de buurtbewoner een cursus mozaïeken gevolgd. “Ik had één doel en dat was weer met elkaar in contact komen na zo’n jaar als deze. En dit doel hebben we zeker met 150 procent gehaald.”

Ook Jan Busscher (contactpersoon openbare ruimte van Noaberkracht) is onder de indruk van dit initiatief. “Een uniek initiatief, met een prachtresultaat. Niet alleen de bollen zijn prachtig maar de buurt is ook hechter geworden, een project waar burgerparticipatie tot zijn recht komt.”

Ook wethouder Erik Volmerink vindt het ‘noaberschap’ belangrijk. “Door deze initiatieven komen buurtbewoners weer samen. Sociale contacten doen een mens goed. Vooral in een jaar zoals deze, hebben buren elkaar meer dan nodig.”

Nieuwe ontmoetingsplek

Op burendag is ook een nieuwe ontmoetingsplek gecreëerd aan de Rietakker in Vasse. De buurt is samen gekomen om een bankje te plaatsen waar zowel de kinderen als ouders elkaar kunnen ontmoeten. “De afgelopen maanden hebben we voornamelijk ooievaars bij elkaar in de tuin gezet, máár dit keer was het tijd voor een buurtbankje”, vertelt buurtbewoner Cees Raanhuis met een lach op zijn gezicht.

“Het leuke aan dit project was dat Cees alles al op papier had staan, hij is namelijk zelf werkzaam als bouwtekenaar waardoor de samenwerking heel gemakkelijk verliep. Hij wist precies wat hij nodig had voor de realisatie van de nieuwe ontmoetingsplek”, vertelt Alfons Hottenhuis (contactpersoon openbare ruimte bij Noaberkracht). “In de hele gemeente kwamen buren bij elkaar om activiteiten te ondernemen, we merkten dat er dit jaar meer behoefte was aan samenkomsten”, vertelt Alfons Hottenhuis.

Een overzicht met alle initiatieven in de gemeente Tubbergen staat op www.burendag.nl.

Reacties

Cookieinstellingen