Gemeente Tubbergen ondersteunt campagne over geweld tegen vrouwen en meisjes

Hilde Berning en Jon Hermans
Hilde Berning en Jon Hermans
Foto: Gemeente Tubbergen

Op 25 november kleurde het gemeentelijke plein in Tubbergen oranje voor de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen.

Met de Orange the World campagne werd aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. De kleur oranje staat voor de dageraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld.

Een wereldwijde strijd

Helaas is geweld tegen vrouwen en meisjes een wereldwijd probleem. Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek en/of seksueel geweld. Zo wordt er in Nederland gemiddeld elke tien dagen een vrouw om het leven gebracht als gevolg van huiselijk geweld.

Om de strijd tegen geweld tegen vrouwen te steunen worden er wereldwijd allerlei acties en evenementen georganiseerd, ook in Nederland. Op 28 november kon men bijvoorbeeld gaan dansen op de Dam in Amsterdam. Geen stille tocht voor de slachtoffers maar juist een oproep om de stilte te doorbreken. Daarnaast kleurden er allerlei belangrijke gebouwen oranje. Zo werden in voorgaande jaren Time Square in New York en de piramides in Cairo gehuld in oranje licht.

Inmiddels zijn er meer dan 100 landen aangesloten bij Orange the World. Kijk op www.orangetheworld.nl voor meer informatie.

Raadhuisplein kleurde oranje

Wethouder Hilde Berning onderstreept het belang van de campagne: “Door deze campagne te steunen hopen we dat er meer aandacht komt voor deze vrouwen. Inclusiviteit is voor ons erg belangrijk. Veel geweld gebeurt achter gesloten deuren en daarom is het juist zo belangrijk om er over te praten. Heb je vermoedens of zie je dat iemand hulp nodig heeft? Schakel dan hulp in bij Veilig Thuis Twente. Of begin klein en bel eens aan om te vragen hoe het gaat. Samen moeten we deze vrouwen helpen.”

Joeri Donkers, wijkteamchef van de politie in Tubbergen, voegt hier aan toe: “Deze vrouwen en meisjes kunnen hulp vragen bij de politie door op het politiebureau het probleem voor te leggen. Bij veel bureaus werken politieagenten die extra kennis hebben op dit gebied van geweld. Vrouwen kunnen ook de wijkagent in vertrouwen nemen. Zij gaan met grote voorzichtigheid om met deze informatie. Zonder hun taak als politie uit het oog te verliezen. Met andere woorden: veiligheid staat voorop en is het uitgangspunt om dit geweld te stoppen. Een van de mogelijkheden voor de politie, is om naast een
strafrechtelijke afhandeling te bemiddelen in een oplossing.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen