Met combinatie school en dorpshuis is Fleringen klaar voor de toekomst

Foto: Gemeente Tubbergen

Met het verplaatsen van de Heilig Hartschool naar ‘kulturhus’ De Spil slaat Fleringen een belangrijke slag in het leefbaar houden van het dorp.

Het college gaf reeds groen licht voor de plannen. Als de gemeenteraad hiermee tijdens de raadsvergadering van 15 februari aanstaande ook akkoord gaat, kan de bouw van de uitbreiding van de Spil spoedig beginnen.

Het samenvoegen van de basisschool en dorpshuis De Spil is een belangrijk onderdeel in het Maatschappelijk Akkoord en het dorpsplan dat de inwoners van Fleringen samen opstelden. Dit project laat de kracht van het dorp zien, waar gezamenlijk is gezocht naar de best mogelijke oplossing voor de basisschool als belangrijkste voorziening.

Het verplaatsen van de school naar De Spil betekent een verdere concentratie van plaatselijke voorzieningen. Dit heeft een positief effect op onder meer het aantal vierkante meters maatschappelijk vastgoed en energieverbruik, wat meehelpt om exploitaties duurzaam te verbeteren. “Het oude schoolgebouw stond voor zeer groot onderhoud, was duur en uiteraard veel te groot”, vertelt schoolhoofd René Weijers. “Daarbij kunnen we in de Spil onze onderwijsruimten dusdanig inrichten dat het nog beter past bij onze moderne ‘kindgerichte’ manier van onderwijs geven.

Al met al zijn wij straks goed voorbereid op de toekomst. Daar zijn wij heel erg blij mee.” Daar is wethouder Hilde Berning het helemaal mee eens. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”, zegt de wethouder. “Om de jeugd te houden, en daarmee de leefbaarheid in een dorp, zijn een basisschool en goede voorzieningen voor onder andere sport en recreatie heel belangrijk. De wens om de basisschool voor het dorp te behouden was er al langer, de slimme samenvoeging van school in Kulturhus maakt die wens ook mogelijk. De samenwerking levert beide partijen bovendien een voordeel op in de exploitatie, bijvoorbeeld in de kosten voor onderhoud en energieverbruik.”

Volgens bestuurder Gerard Kuipers van De Spil is multifunctionaliteit hét kenmerk van een dorpshuis. “Nu komt de school er bij in”, zegt hij. “Hoe multifunctioneel wil je het hebben?”

Reacties

Cookieinstellingen