Asielzoekerscentrum voor maximaal 300 personen in Albergen, ondanks bezwaren gemeente

Foto: COA

Het kabinet heeft besloten om voorbij te gaan aan bezwaren van de gemeente Tubbergen tegen de opvang van asielzoekers in Albergen.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) krijgt een vergunning om tot 300 asielzoekers te huisvesten in het aangekochte hotel. Hier kunnen nu zo’n 80 gasten verblijven. Volgens ingewijden gaat het om ’t Elshuys aan de Gravendijk. De eigenaresse weigert ieder commentaar.

Vorige week maakte het kabinet bekend dat het bestemmingen van gebouwen die als asielzoekerscentrum kunnen fungeren kan aanpassen als een gemeente blijft weigeren. “En die stap neemt het kabinet nu”, schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoge nood

Het is de eerste keer dat het kabinet een dergelijke beslissing neemt. Van der Burg geeft aan dat het kabinet samen met het COA, gemeenten en veiligheidsregio’s de mogelijkheden heeft onderzocht om asielzoekers op korte termijn te kunnen opvangen. Dat heeft nog niet geleid tot een doorbraak. “De nood is heel hoog”, licht Van der Burg het besluit toe. “Zonder maatregelen komen we in oktober duizenden opvangplekken tekort.”

Het COA heeft al maanden moeite om asielzoekers op te vangen in het aanmeldcentrum en te begeleiden naar asielzoekerscentra. Om in het hotel asielzoekers te kunnen opvangen, moet het bestemmingsplan worden aangepast. Het COA is volgens Van der Burg bezig met een aanvraag daarvoor.

Reacties

Cookieinstellingen