Gemeente nodigt staatssecretaris Van der Burg uit: ‘Geen humane huisvesting in Albergen mogelijk’

Raadszaal in het gemeentehuis
Raadszaal in het gemeentehuis
Foto: Gemeente Tubbergen

In opdracht van de gemeenteraad en “in het belang van de samenleving” heeft het college van de gemeente Tubbergen staatssecretaris Eric van der Burg uitgenodigd om op zeer korte termijn in een openbare vergadering aan de gemeenteraad en de inwoners uitleg te geven over de ‘kwestie Albergen’.

De staatssecretaris van Asiel en Migratie heeft gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid om hotel ’t Elshuys in Albergen aan te wijzen als locatie voor de opvang van 150-300 asielzoekers. “Daarbij heeft hij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tubbergen gepasseerd en een democratisch gekozen gemeenteraad buiten spel gezet”, zo schrijft het gemeentebestuur.

Het aantal asielzoekers dat in Albergen zou moeten worden ondergebracht staat niet in verhouding staat tot het aantal inwoners, vinden de bestuurders daarnaast. “Bovendien zal deze locatie geen humane huisvesting bieden voor 150-300 asielzoekers.” Wel is er begrip voor de “schrijnende situatie in het asielzoekerscentrum in Ter Apel”, dus daarom wil de gemeente Tubbergen bijdragen aan de ontlasting van deze problematiek.

Dinsdag

Staatssecretaris Van der Burg heeft de uitnodiging geaccepteerd en gaat dinsdag naar Tubbergen, om tijdens een openbare raadsvergadering een toelichting geven op het besluit van het kabinet om een vergunning te geven voor een asielzoekerscentrum in Albergen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen