Manderveense scholieren helpen vogels de winter door

Scholieren uit Manderveen hebben gisteren gewerkt aan het scholenproject ‘Help vogels de winter door’, een initiatief van de gemeenten Tubbergen en Dinkelland samen met natuur- en vogelwerkgroep De Grutto.

Koning Winter heeft z’n intrede gedaan. De schaatsen zijn weer uit de kast gepakt en er kon weer volop warme chocolademelk gedronken worden. Vogels kunnen in deze tijd vaak wat extra hulp gebruiken. Niet alleen door het bijvoeren, maar ook door rekening te houden met hun leefomgeving.

Over het project

Aan de leerlingen uit groepen zes, zeven en acht van basisschool de Zeven Mijlen werd ’s ochtends in de klas een presentatie gegeven door natuurcoach Wim Wijering van natuur- en vogelwerkgroep De Grutto. Gedurende deze presentatie werden de scholieren meegenomen in het verhaal dat vogels de winter doorhelpen niet alleen leuk, leerzaam maar ook zeer belangrijk is.

De leerlingen konden na de presentatie hun creativiteit de vrije geest laten. Ze mochten namelijk zelf voederhuisjes in elkaar knutselen, pindasnoeren rijgen en vetbollen maken. Leerboerderij Stayble uit Mander heeft hiervoor bouwpakketjes samengesteld en de gemeente heeft deze gefinancierd. Na afloop mochten de scholieren hun eigen zelfgemaakte knutselwerken meenemen naar huis.

“Wij stimuleren deze initiatieven enorm. We zijn blij dat er vele vrijwilligers zijn, die zich willen inzetten om de jeugd bewust te maken van de natuur. Het is iets moois en puurs waar ze nog jarenlang van kunnen genieten. Hier horen fluitende vogels natuurlijk ook bij. Dankzij de zelfgemaakte voedselhuisjes, pindasnoeren en vetbollen kunnen de vogels weer een tijdje vooruit”, laat wethouder Martin Oude Avenhuis weten.

Nationale Tuinvogeltelling

De opgedane kennis en knutselwerken komen goed van pas tijdens de Nationale Tuinvogeltelling 2023. Iedereen, dus ook de kinderen, wordt gevraagd om op vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari 2023 één keer een half uur de vogels in de tuin of op het balkon te tellen.

Bekijk de website van de vogelbescherming voor meer informatie: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling.

Reacties

Cookieinstellingen