Twee vrouwen en twaalf mannen willen burgemeester van Tubbergen worden

Raadszaal in het gemeentehuis
Raadszaal in het gemeentehuis
Foto: Gemeente Tubbergen

Veertien sollicitanten hebben bij Commissaris van de Koning Andries Heidema hun interesse kenbaar gemaakt voor het burgemeestersambt van de gemeente Tubbergen.

Het gaat om twee vrouwen en twaalf mannen. De leeftijd van de kandidaten ligt tussen de 32 en 61 jaar. Alle kandidaten hebben of hadden een hoofdfunctie in het openbaar bestuur, met een diverse politieke achtergrond.

De sollicitatietermijn liep van 24 april tot 16 mei. Het burgemeestersambt in Tubbergen is sinds 9 januari van dit jaar vacant door het verleend eervol ontslag aan burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker. Momenteel neemt Jon Hermans-Vloedbeld het ambt waar in deze gemeente.

Achtergrond procedure

De procedure voor een nieuwe burgemeester kent een aantal fasen. Op 18 april begon de zoektocht met het vaststellen van het profiel van de nieuwe burgemeester door de gemeenteraad van Tubbergen. Met het sluiten van de sollicitatietermijn begint de volgende fase, waarbij de Commissaris van de Koning zich verder verdiept in de sollicitanten en gesprekken voert. Daarna deelt hij zijn bevindingen met een vertrouwenscommissie uit de raad en wordt een selectie gemaakt.

Voordracht minister BZK

De vertrouwenscommissie gaat met deze selectie van kandidaten in gesprek en brengt verslag uit aan de raad. Ook volgt een aanbeveling. Het is uiteindelijk aan de raad om de beste kandidaat voor Tubbergen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor te dragen. De minister gaat met de kandidaat in gesprek en draagt deze vervolgens voor benoeming voor bij de Koning. In oktober 2023 kan de nieuwe burgemeester voor deze gemeente aan de slag, zo is op dit moment de verwachting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen