Gemeenteplein kleurt oranje om geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen

Foto: Gemeente Tubbergen

De kunstwerken op het Raadhuisplein voor het gemeentehuis in Tubbergen kleuren sinds gisteravond oranje, om aandacht te vragen voor het geweld waarmee veel vrouwen in hun leven te maken krijgen.

Vandaag is het de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Met de Orange the World campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd hiertegen. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. De gemeente Tubbergen staat voor een inclusieve samenleving en heeft zich daarom bij deze campagne aangesloten.

geweld tegen vrouwen en meisjes een wereldwijd probleem. Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek en/of seksueel geweld. Zo wordt er in Nederland gemiddeld elke acht dagen een vrouw om het leven gebracht als gevolg van huiselijk geweld. Kijk op www.orangetheworld.nl voor meer informatie.

Inclusiviteit in de gemeente Tubbergen

Door het gemeentehuis in het oranje te verlichten vraagt de gemeente aandacht voor het geweld tegen vrouwen. Wethouder Hilde Berning onderstreept het belang van de campagne. “We willen het onderwerp uit de taboesfeer halen. We zien namelijk dat de overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld te maken krijgt geen aangifte of melding doet, omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden. Dat taboe willen we doorbreken want het onderwerp moet bespreekbaar gemaakt worden en daar hopen we met deze campagne een steentje aan bij te dragen.”

“Slachtoffers van geweld kunnen altijd hulp vragen bij de politie”, vertelt wijkteamchef Roxanne Schaeffer van de politie in de gemeente Tubbergen. “Hoe eerder slachtoffers zich melden, hoe beter het is. Ook mensen die het vermoeden hebben dat anderen slachtoffer zijn van geweld kunnen zich bij ons melden. Ons uitgangspunt is het geweld te doen stoppen en herhaling te voorkomen. De veiligheid van de slachtoffers staat voorop. Wij werken aan de strafrechtelijke vervolging van daders, maar kunnen ook bemiddelen of andere hulpverleningsinstanties inschakelen. De wijkagent speelt hierbij een grote rol en is het eerste aanspreekpunt in de wijk.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen