Tubbergse wint bronzen medaille op WK Rolstoelbasketball in Canada

Foto:

Het Nederlandse team, met de uit Harbrinkhoek afkomstige en tegenwoordig in Tubbergen wonende Wendy van der Wal in de gelederen, heeft zich op het WK rolstoelbasketball in Canada verzekerd van het brons. De Nederlandse rolstoelbasketbalsters waren gisteren te sterk voor de USA. Het werd uiteindelijk 74-58, na een 29-28 voorsprong bij rust.Het is na het brons bij de Paralympics in 2012 en het goud bij het EK van vorig jaar de derde medaille op rij tijdens een groot titeltoernooi voor Nederland, en de eerste prijs op een WK. “Het feestje flink gevierd. Nu even slapen en dan vandaag naar huis. Tot maandag. Bedankt Toronto”, zo laat Van der Wal op haar Facebook-pagina weten.

Bij Nederland was Inge Huitzing van een andere planeet. De guard scoorde 39 punten, schoot 19 uit 36, pakte 9 rebounds en gaf 5 assists. Ook Mariska Beijer kwam met 22 punten, 8 rebounds en 3 steals in de dubbele cijfers.

In de halve finale, afgelopen vrijdag, verloor Nederland nog met 1 puntje verschil (75-74) van gastland en de latere wereldkampioen Canada.

Rolstoelbasketbal
Rolstoelbasketbal is één van de populairste sporten op de Paralympische Spelen. Het wordt beoefend door atleten die een fysieke handicap hebben dat het lopen, het springen en het draaien verhindert. De afmetingen van het veld en de hoogte van de baskets zijn hetzelfde als bij het ‘gewone’ basketbal, net als de overige regels.

Het wordt door 2 teams van 5 spelers gespeeld. Afhankelijk van hun functionele capaciteiten (de mate van handicap) wordt een puntwaarde van 0,5 (meest gehandicapt) tot 4,5 (niet of nauwelijks gehandicapt) gegeven aan elke speler. Van de maximaal 12 spelers van elk team zijn er 5 op het veld tijdens een wedstrijd. De totale puntwaarde van de spelers op het veld mag daarbij de 14 punten niet overschrijden. Wendy van der Wal wordt volgens dit puntensysteem gekwalificeerd als een 4,0.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen