Nicole Oude Luttikhuis op weg naar WK kwalificatie

Foto: Redactie

Altijd al was ze de grootste van de klas, maar met haar 1 meter 91 is de 16-jarige Nicole Oude Luttikhuis inmiddels wel uitgegroeid. Althans fysiek. Mentaal maakt ze een fikse groeispurt door zich met Jong Oranje voor te bereiden op het WK kwalificatietoernooi in januari 2015.

Thuis bij haar ouders aan de keukentafel spreekt Nicole met Twentse nuchterheid over haar kwaliteiten als volleybalster bij Jong Oranje. Toch vergt de combinatie school en topsport behoorlijk wat energie van de sportieve blondine. ’s Maandags tot en met vrijdags woont en sport ze op Sportcentrum Papendal. Gedurende de weekeinden verblijft ze in haar ouderlijk huis te Harbrinkhoek. Het onderwerp volleybal komt regelmatig ter sprake want ook zussen Mylène (18) en Manon (14) zijn fervente volleybalsters en komen iedere wedstrijd kijken.
Volleybal is de sport waar Nicole’s hart naar uitgaat. Al was dit niet haar eerste keus. “Sinds mijn zevende sport ik. In eerste instantie begon ik met turnen maar al gauw bleek dat ik volleybal leuker vond”, vertelt ze. “Ik begon bij volleybalvereniging Krekkers waar ik tot vorig jaar gespeeld heb. Tijdens een Topklasse-toernooi in Borne op mijn twaalfde werd ik benaderd door een trainster van het Regionaal Talent Centrum (RTC). Mijn lengte en spel waren haar opgevallen en zij vroeg of ik mee wilde trainen met het RTC.” Amper twee jaar later kreeg Nicole een verzoek van Jeugd oranje om mee te spelen in de eredivisie. Na de selectie kon ze gelijk door.
Naast 21 uur per week sporten, is er ook het dagelijkse leven. De Harbrinkhoekse kon een havo opleiding volgen in Arnhem. “Het is te combineren, maar ik moet er wel hard voor werken. Volleybal gaat vanzelf, school niet” heeft ze ervaren. Zoals ik er nu over denk wil ik graag administratief medewerkster worden of een baan in de accountancy. Werken met cijfers, wiskunde bijvoorbeeld, ligt me wel. Mijn sociale leven staat wel op een laag pitje. Van een standaard jeugd is echt geen sprake. Ook ga ik weinig uit. Als er feestjes zijn, moet ik trainen. Dat is soms best jammer maar toch heb ik het ervoor over.”
nicole-oude-luttikhuis-oranje
Sportief gezien focust Nicole op het WK kwalificatie begin volgend jaar. “Over anderhalve maand gaan we daar gericht naartoe trainen. Er mogen 4 landen van Europa aan het WK deelnemen en Jong Oranje wil daarbij zijn. In januari wordt het toernooi ergens op de wereld gespeeld, waar is nog niet bekend. Na het WK stopt Jong Oranje en wie goed genoeg is kan door naar het Nederlands team.” Robin de Kruijff is het grote voorbeeld van de volleybalster. “Als ik stop bij Jong Oranje wil ik naar een andere club in de eredivisie. Ik hoop natuurlijk dat ik ook gevraagd wordt door het Nederlands team. Op termijn wil ik dan naar een topteam in het buitenland, het liefst in Italië of anders ergens in Europa.”
Door de trainingen en wedstrijden op hoog niveau merkt de volleybalster dat ze steeds sterker en beter wordt. “Elke sporter heeft z’n eigen kwaliteiten en mijn specialiteit is blokken voor het net. Ook het lezen van de lichaamstaal van de tegenstander gaat me goed af.” En dat wordt op het hoogste niveau nauwlettend gevolgd. Wanneer een speelster van het Nederlands team uitvalt, mag iemand van Jong Oranje invallen. “Kort geleden heb ik drie keer meegetraind met het Nederlands team. Hartstikke leuk maar het spel ging heel snel.” Zou een ander zich laten afschrikken of geïntimideerd raken, voor Nicole is het slechts een reden nog harder te trainen. Deze topsporter heeft haar focus heel helder.
article
139
Altijd al was ze de grootste van de klas, maar met haar 1 meter 91
https://tubbergen.nieuws.nl/sport/20140925/nicole-oude-luttikhuis-op-weg-naar-wk-kwalificatie/
2014-09-25T11:59:47+02:00
https://tubbergen.nieuws.nl/media/sites/332/2014/09/vxwh7pwjgza4ixjw3zny596uh-nicole-oude-luttikhuis.jpg
Sport