‘Bibliotheek Albergen en Geesteren hoeft niet dicht’

Foto: VVV gemeente Tubbergen

De politiek wil graag meedenken over de toekomst van de bibliotheken in de gemeente Tubbergen. Dit bleek gisteravond tijdens een eerste behandeling van de door het college voorgestelde bezuiniging op het budget van Stichting Bibliotheken Tubbergen, de overkoepelende organisatie die in hetzelfde gebouw als de Tubbergse bibliotheek gehuisvest is.

In het voorstel van het college van B&W staat dat er vanaf 2017 jaarlijks €150.000 minder beschikbaar is voor de bibliotheken in de gemeente. Directeur Els Voogsgeerd van Stichting Bibliotheken Tubbergen nam daartegen stelling. Het zou in het ergste geval betekenen dat de vestigingen in Albergen en Geesteren moeten sluiten, zo liet een bezorgde Voogsgeerd weten.
Volgens de plannen van de gemeente wordt de huidige subsidie van jaarlijks €450.000 geschrapt en komt daar €300.000 voor in de plaats, om te besteden aan de 5 kerntaken: lezen, leren, informeren, kunst/cultuur en ontmoeting/debat. Voogsgeerd: “Ik blijf me verbazen over het hoge tempo waarmee gemeentebesturen in de kennissamenleving onze infrastructuur afbreken. Een sluitende begroting binnen het voornoemde bedrag van 300.000 op korte termijn gaat zorgen voor een enorme taal- en kennisachterstand op lange termijn. Wij schuiven de lasten – te vertalen in kennisachterstand – hiervoor gewoon door naar de volgende generatie, onze kinderen!”
Niet alleen boeken uitlenen
“Om maar direct een misverstand uit de wereld te helpen: de missie van de bibliotheek is niet alleen het uitlenen van boeken. De bibliotheek richt zich op de persoonlijke ontwikkeling van mensen en de verbetering van hun kansen in de maatschappij, door het stimuleren van zelfstandigheid en gelijkwaardigheid zodat iedere burger actief aan de samenleving kan deelnemen”, aldus Voogsgeerd.
Andere invulling taken
Aan de kant van het CDA wilde men na het relaas van directeur Voogsgeerd graag weten of aan andere oplossingen, behalve sluiting van de bibliotheek in Albergen en Geesteren, is gedacht om zo de mogelijke bezuiniging op te vangen. Ook wenst de partij de financiële jaarverslagen in te zien.
PvdA-raadslid Henk Wessels sprak uit te hopen dat een geldbedrag geen uitgangspunt wordt in de discussie over taken van de bieb.
Voor Herbert Oude Luttikhuis (GB/VVD) is €150.000 ‘geen hard getal’. “Maar we verwachten wel beweging bij de bieb. We moeten samen tot een goed plan zien te komen in de komende 2 jaar”, aldus het raadslid.
Voogsgeerd zegde haar medewerking toe bij het gevraagde.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen