‘Metamorfose van esdorp Tubbergen voelt zeer goed aan’

Blije gezichten alom, tijdens de heropening van het flink heringerichte dorpshart van Tubbergen. Na zeker 9 jaar plannen maken, toekomst schetsen en heel veel overleg tussen alle betrokkenen werd vanavond dan eindelijk de champagne ontkurkt.

Het zogenaamde proces van co-creatie, zoals landschapsarchitect Annemiek van Koldenhoven het in haar woordje tot de genodigden uitsprak, was toen nog redelijk uniek voor Nederland en daarom stond zij hierbij nog even stil. “Het ontwerptraject begon met de wens om het centrum van Tubbergen gezelliger en attractiever te maken voor de eigen inwoners, bezoekers uit de regio en toeristen. Om een gezelliger centrum te kunnen maken, vonden wij – het ontwerpteam – het belangrijk dat het centrum van Tubbergen een winkelerf zou worden, waarbij de auto minder zichtbaar aanwezig is”, aldus Van Koldenhoven. Dit was echter niet de wens van de centrumondernemers zelf. “In de gesprekken die we met alle ondernemers in de Grotestraat en aan het Raadhuisplein hebben gevoerd, kwam zeer duidelijk naar voren dat de ‘autobereikbaarheid’ van het centrum en parkeerplaatsen dicht bij winkels met versproducten van levensbelang is voor het functioneren van het centrum. De ondernemers waren zeer helder in hun standpunt: zonder auto’s, geen winkels.”
tm2kghpce1tsm2teihunwcjev

Na veel overleg zijn de partijen tot een gezamenlijk plan voor de verkeersstructuur in hartje Tubbergen gekomen, waarbij de wens voor een winkelerf gecombineerd is met de eis van een goede bereikbaarheid voor auto’s en de mogelijkheid om in de nabijheid van de winkels te kunnen parkeren. Van Koldenhoven zei ook blij te zijn dat 46% van de stemmen, tijdens het referendum over de vraag welke uitstraling bewoners wensten voor het centrum, naar de landelijke sfeer ging.
Opening
De eer van de officiële heropening van het Tubbergse centrum was aan Overijssels gedeputeerde Ineke Bakker. Ook zij liet blijken erg tevreden te zijn met het resultaat. “Tubbergen heeft een centrumfunctie in Noordoost Twente. Hopelijk zorgen we er, mede door de inspanningen die zijn geleverd met deze naar mijn mening erg mooi uitgevallen metamorfose, met z’n allen voor dat er nog meer bezoekers naar dit bruisende dorp zullen komen.” Vanuit de provincie is liefst €1,1 miljoen bijgedragen aan de nieuwe inrichting.
tiezliq3ahq1k14fuz5dtrbyf
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen