Traditie van Tubbergse majorettes ten einde gekomen

Foto: Redactie

Er is met een lach en een traan na bijna 50 jaar afscheid genomen van de majorettes in Tubbergen. In 1968 ontstaan als onderdeel van de plaatselijke harmonievereniging, traden de meisjes en dames in de loop der jaren op tijdens tal van evenementen. Uiteraard in het dorp zelf, maar ook tot ver daarbuiten werden hun kunsten geroemd. Dit leidde in 2008 zelfs tot een Nederlands kampioenschap.

Gisteravond is op een gepaste wijze afscheid genomen van de laatste majorettes, ook bekend als het twirlteam, van de Dr. Schaepmanharmonie. Dit vond plaats tijdens het Kleintje Avondconcert in ’t Oale Roadhoes.

‘Een afscheid met veel verdriet’

Zelf blikten de overgebleven 5 leden samen met hun trainster Elly van Der Sluis en ‘groepsmama’ Helga Masselink, niet veel later op de avond tot erelid van de vereniging benoemd, d.m.v. een ABC’tje terug op de afgelopen jaren. Diverse fijne herinneringen, zoals de keren dat ze aan het NK en andere wedstrijden meededen, werden opgehaald en personen die een belangrijke rol speelden in o.a. de begeleiding van de groep, kregen ieder een symbolische pluim toebedeeld.

Op de achtergrond liet een presentatie het opgespaarde fotomateriaal zien. Zoals ze zelf aangaven: stress, puinhoop, gek doen, overal de geur van haarlak, kleding, make-up, tranen, blijdschap, boosheid. Demi Gokoelsing: “Maar zeker ook liefde en lol, dit is de rode draad van ons bestaan. Zonder deze 2 begrippen hadden we het niet zolang met elkaar uitgehouden.”

Naast mooie woorden en een paar lachsalvo’s die echt niet onderdrukt konden worden, biggelden ook flink wat tranen over de wangen bij de groep jongedames. “Ik ga dit echt enorm missen en ik weet ook haast niet anders dan dat ik bij de majorettes ben”, verklaart Lotte Klaas. “Toen ik een jaar of 7 was kwam ik er bij. Maar ook daarvoor al vroeg ik aan mijn moeder of ik niet met een baton mocht spelen. Die moest ze dan uit de kast halen van mij. We nemen met veel verdriet afscheid van de Dr. Schaepmanharmonie, maar het is gewoon niet anders. Er is al van alles geprobeerd, maar dat heeft helaas niet geholpen.”

Genoodzaakt te stoppen

Het bestuur van de harmonie, de majorettes en hun begeleiding zelf, en verschillende anderen hebben zich de laatste jaren gebogen over de vraag of de populariteit van deze sport niet op één of andere manier wat verbetert zou kunnen worden. Het bleek tevergeefs. “In de afgelopen weken hebben we moeten besluiten onze majorettegroep op te heffen. Na de zomervakantie bleek dat een periode waarin het al wat minder ging, niet incidenteel was. De groep was met 7 meiden al minimaal van omvang, maar door het stoppen van enkele ervaren majorettes was het gewoon niet meer levensvatbaar”, legt Rik Hulshof, penningmeester van de Dr. Schaepmanharmonie, uit. “We hebben er met elkaar goed over gesproken en nagedacht, maar er is (mede door de heftige concurrentie van o.a. Streetdance) te weinig toekomst voor een majorettegroep. Er zijn meerdere wervingsacties geweest, hier is echt hard aan gewerkt, maar het heeft gewoon niets opgeleverd. Dat is erg jammer, en ook de constatering dat de meeste andere muziekverenigingen ook geen majorettes meer hebben, verzacht de teleurstelling niet. Vanaf deze plek wil ik namens het bestuur iedereen die zich met volle overgave heeft ingezet voor de majorettes bedanken.”Majorette's Tubbergen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen