Silke Tulk als eerste vrouw ooit actief tijdens Zilveren Kloot

Silke Tulk in Reutum
Foto: Richelle ter Heege-IJland Photography

Voor sommige dames geldt geen glazen plafond. Die doorbreken dat ‘gewoon’ op eigen kracht. Zo’n dame is Silke Tulk, lid van klootschietvereniging Kleine David uit Fleringen. Ze verzekerde zich vanmorgen als eerste vrouw ooit van een plek bij beste 25 klootschieters van Zuid-Twente; een unieke prestatie.

Zondag 3 september zal Tulk het, samen met haar 24 mannelijke ploeggenoten, opnemen tegen de beste 25 mannelijke klootschieters van Noord-Twente. Zowel de selectiewedstrijd als de uiteindelijke wedstrijd om de Zilveren Kloot vinden plaats op het veld van KV Reutum, waar Tulk vorig jaar nog Europees kampioen werd.

Voor het eerst

Jarenlang was de Zilveren Kloot een mannenwedstrijd. Vele malen is er door de dames gevraagd of ook zij mochten deelnemen aan de selectiewedstrijden en tot dit jaar werd dit iedere keer negatief beantwoord. Dit jaar werd de opgave van Silke binnen 5 minuten beantwoord met de tekst: “Dat is een primeur! Mooi dat je meedoet”.

Doelstelling behaald

Vooraf werd door Jan Tulk en zijn dochter een inschatting gemaakt. Een plaats bij de beste 25 zou lastig worden, maar niet onmogelijk. Met Silke gooiden nog 2 andere dames mee in de selectie bij Zuid-Twente. Silke gooide een goede kwalificatie en bereikte in 5 schoten een afstand van 680 meter. Gaandeweg de wedstrijdochtend hoorden ze links en rechts al mensen die deze afstand niet gehaald hadden. Uiteindelijk was de afstand genoeg om een zestiende plaats te veroveren in het team van Zuid-Twente. Haar vriend Jos-Bert Aalbers doet in hetzelfde team mee op een negende positie.

Twents kampioen en ‘veuropscheeter’ van Zuid-Twente werd Dennis Monninkhof van KV Lemselo. De ‘veuropscheeter’ en dus de beste klootschieter van Noord-Twente is dit jaar Mark Luft van KV de Brink. Robert Meijer (KV Mander) is tweede geworden in de selectie van Noord-Twente.

Uniek

“Vooraf hadden we gezegd dat plaats 24 of 25 geweldig zou zijn. Het veld lag er prima bij. Mijn tweede en derde schot waren echt super goed. Dat was de basis voor deze unieke prestatie. Ik ben echt trots dat ik als eerste vrouw ooit mij mag mengen in de legendarische wedstrijd om de Zilveren Kloot. Ik denk dat ik mijn vader een geweldig Vaderdag-cadeau heb bezorgd”, aldus Tulk.

Reacties