Wilhelmus klinkt in Engeland voor Bent Viscaal

De twintigjarige autocoureur Bent Viscaal uit Albergen won zondag de reversed grid-race, die werd gehouden in het raamwerk van de ‘double header’ van
de Formule 1 op het circuit van Silverstone.

Hij pakte daarmee zijn eerste overwinning van het seizoen. Viscaal reed sowieso een sterk weekeinde in Engeland. In de kwalificatie snelde hij naar de vijfde tijd en zaterdag eindigde hij tijdens de eerste race op de achtste plaats.

“Het was een fantastische race natuurlijk”, blikte een dolblije Viscaal terug op de race waarin hij en passant ronde na ronde de snelste raceronde reed. “Na de race van gisteren wisten we dat de snelheid erin zit.” Die eindigde hij op een keurige achtste plaats, maar ook toen had er al meer ingezeten. “Ik had schade aan de auto na een incident in de eerste ronde, maar ik werd nog steeds achtste. Daardoor wisten we dat we vandaag competitief zouden zijn.”

De manier waarop hij zondag de overwinning pakte, was er één uit het boekje. In de laatste ronde van de laatste bocht passeerde Viscaal Lirim Zendeli, zijn enige echte concurrent in de race. “In de laatste ronde in de laatste bocht. Het kon niet beter!” De talentvolle Tukker had daarvoor al halve ronde aan kop gereden. “Ik haalde Zendeli in Copse voor de eerste keer in, en daarna bleef het spannend tot aan de finishlijn.”

Voor Viscaal was dat dus de goede kant. Nadat hij de Duitser van Trident had gepasseerd, reed hij linea recta naar de finishvlag. Hij pakte daarmee het ultieme resultaat in een lastig weekeinde. Het hele weekeinde had Viscaal te maken met de hoge temperaturen. “Daardoor was het lastig om de voorbanden intact te houden”, zei hij. “En gisteren (zaterdag, red,) hadden we wat pech met schade aan de vloer.”

Een week eerder tijdens de eerste van de twee raceweekeindes op het circuit van Silverstone had Viscaal al getoond dat het met de snelheid van zijn auto wel goed zit, maar kwam het er door diverse redenen niet helemaal uit. Zondag viel alles op zijn plek. Viscaal: “Het team heeft de afgelopen twee, drie weken hard gewerkt om me comfortabel te laten voelen met de auto, om alles goed te doen. Ik neem mijn petje af voor MP. Het team heeft me een fantastische auto gegeven. Dit is natuurlijk goed voor het zelfvertrouwen.”

Voor Viscaal was zijn overwinning op het circuit van Silverstone zijn eerste in het prestigieuze FIA F3-kampioenschap, één van de voornaamste kampioenschappen op de ladder naar de Formule 1.

Hoewel hij daarmee heeft aangetoond één van de snelste auto’s op de grid te hebben, zei hij geen last te hebben van plotse extra druk. “In het kampioenschap sta ik tiende. Daarom kan ik vrij racen.”

Als het aan Viscaal ligt, levert dat tijdens de volgende ronde van het kampioenschap opnieuw de winst op. Die zesde ronde wordt komend weekeinde al gehouden op het circuit de Catalunya, nabij Barcelona.

Reacties