Sportwethouder over coronaperikelen: ‘Wedstrijden niet verbieden’

Foto: CC0

Wethouder van sport Hilde Berning benadrukt dat verenigingen geen trainingen of wedstrijden hoeven af te gelasten en dat het belangrijk is dat iedereen blijft sporten, ook als een ander clublid met het coronavirus besmet geraakt is.

De sportwethouder reageert hiermee op de onrust die is ontstaan onder bestuurders van sportverenigingen, ouders en (jeugd)leden nu het aantal besmettingen weer rap toeneemt. Vrijdag besloten daarom volleybalclubs Dynamo uit Tubbergen en Tornado uit Geesteren al de komende twee weekenden alle trainingen en wedstrijden meer te annuleren.

“Bewegen is gezond. Zeker in deze tijd, waarin we veel thuiswerken en daardoor minder bewegen, maar vaak juist meer stress ervaren”, zegt Berning. “Daarom raden we iedereen aan om elke dag minimaal een half uur in de buitenlucht te bewegen. Ook stimuleren wij de verenigingen om actief te blijven, maar zich daarbij wel heel strak aan de maatregelen te houden en eigen verantwoordelijkheid nemen. De manier waarop dat nu gebeurt in onze gemeente, is een compliment waard.”

Geen lockdown

Naast wethouder Berning vinden ook sportraadvoorzitter Loes Ritzen en voetbalraadvoorzitter Gerard Oude Lansink het jammer dat juist door het nemen van die eigen verantwoordelijkheid, er een misverstand lijkt ontstaan binnen sportend Tubbergen. “Nadat een aantal sportverenigingen vanwege een besmetting binnen hun vereniging wedstrijden heeft afgelast, worden wij benaderd door veel verenigingen met de vraag of het klopt dat er een lockdown is voor de sportverenigingen”, melden ze. “Het antwoord daarop is een heel duidelijk ‘nee’. Nee, er is geen lockdown voor sportverenigingen, sporthal of zwembad en wedstrijden worden niet verboden.”

Wanneer er geen besmettingen zijn binnen een vereniging en iedereen houdt zich strak aan de maatregelen, dan kan er volgens Oude Lansink en Ritzen gewoon gesport worden. “Wel hameren we erop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid daarin ook echt neemt. Dus heb je klachten, blijf dan thuis. Sta je wel op het veld, houd dan afstand en zorg ervoor dat er geen toeschouwers aanwezig zijn bij wedstrijden. Op deze manier kan iedereen lekker actief blijven.”

Brief

Omdat veel sportverenigingen vragen hebben over wanneer zij hun trainingen nu wel of niet moeten afgelasten, heeft het college aan alle verenigingen waarvan een contactadres bekend is bij de gemeente een brief gestuurd met daarin minimale richtlijnen:

  • Heeft er één iemand binnen het team corona (gerelateerde klachten) en is diegene nog niet in contact geweest met andere teamgenoten/leden van de club? Dan blijft desbetreffende speler 10 dagen in quarantaine en kunnen de overige spelers doorspelen.
  • Hebben één of meerdere spelers corona (gerelateerde klachten) en zijn zij in contact geweest met andere teamgenoten? Dan speelt het hele team 10 dagen niet.
  • Zijn er meerdere leden binnen de club die corona (gerelateerde klachten) hebben en is het hierdoor niet meer te overzien welke teams wel of niet besmet kunnen zijn of in aanraking zijn gekomen met personen met corona (gerelateerde klachten), dan gaat de club 10 dagen in lockdown.

Lees meer

Dossier: Corona

Reacties