Bent Viscaal op pole voor tweede sprintrace in Formule 2

BAKU (Azerbaijan), 4-6 June 2021. Round 3 of the Formula 2 Championship at the Baku City Circuit. Bent Viscaal #24 Trident. © 2021 Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency
Foto: Dutch Photo Agency / Bent Viscaal PR

Door de eerste sprintrace van het Formule 2-weekend op het Baku City Circuit als tiende te beëindigen, mag Bent Viscaal uit Albergen tijdens de tweede sprintrace als eerste vertrekken.

Viscaal, de 21-jarige Nederlander die dit jaar debuteert in de Formule 2, vertrok tijdens de eerste sprintrace van het raceweekend in Azerbeidzjan vanaf de dertiende plaats. Dit vanwege een foutje in de kwalificatie: Viscaal leek op weg naar een positie bij de beste vijf, tot hij vermoedde een rode vlag te hebben gezien. Zodoende haalde de coureur van het Trident-team, zoals gebruikelijk bij een rode vlag-situatie, zijn voet van het gas. Er bleek naderhand echter geen rode vlag te zijn gezwaaid. Viscaal kon zijn vijftiende kwalificatietijd nadien niet meer verbeteren.

Doordat twee concurrenten die eigenlijk voor Viscaal zouden starten een gridstraf ontvingen, werd de vijftiende plaats omgezet in een dertiende. Daarvandaan kende de inwoner van Albergen een pikstart, die hem op de elfde plek in de race bracht.

Concurrent Felipe Drugovich werd aangewezen als aanstichter van een ongeluk dat plaatsvond in de eerste ronde van de race. Zodoende kreeg de Braziliaanse coureur een tijdstraf, welke werd ingelost na de finish. Drugovich kwam als negende over de eindstreep, maar moest tien strafseconden bij zijn eindtijd optellen. Zodoende viel hij terug tot achter Viscaal, die zelf als elfde onder het zwartwit-geblokt door was gekomen.

Pole

De elfde finishplaats van Viscaal werd omgezet in een tiende, wat in Formule 2-termen een zeer belangrijke positie is. De coureur die in sprintrace één op plaats tien finisht, mag namelijk in sprintrace twee vanaf poleposition starten. Bij de omgekeerde startgrid wordt de complete top tien namelijk andersom neergezet. De nummer negen start als tweede, de nummer acht als derde, enzovoorts – de winnaar van sprintrace één, in dit geval de Russische coureur Robert Shwartzman, vertrekt in sprintrace twee vanaf plaats tien.

Viscaal was tijdens de race op de hoogte gebracht van de aanstaande straf van concurrent Drugovich en besloot zodoende een rustigere aanpak te hanteren. “Ik ben erg blij met de poleposition voor sprintrace twee, het is fijn om bij de top tien te finishen. Ik wist dat wij daartoe in staat zijn, het is mooi dat we het nu hebben bewezen”, laat Viscaal vanuit Azerbeidzjan optekenen.

“Er zat wel wat meer in, maar ik besloot geen onnodige risico’s te nemen. Stel je voor dat ik de uiteindelijke nummer negen had aangevallen, en we er samen afvlogen. Dan had ik nu helemaal niets gehad. Het tempo om verder naar voren te rijden was aanwezig, maar je moet ook vooruit denken. Vanmiddag is het tijd om te oogsten. Uiteraard ga ik voor de overwinning.”

De tweede sprintrace op het Baku City Circuit begint om 15.40 uur Nederlandse tijd.

Reacties