Albergen wil álle ouderen aan het bewegen krijgen: “Wij denken dat het kan”

Gerard Keupink en Noortje Haarman
Foto: Mark Mensink

Sportclubs richten zich specifiek op jongeren en die gewoonte mag best wel een beetje bijgesteld worden, want ook senioren willen best in beweging komen mits er voor die doelgroep genoeg aanbod is.

Deze mening verkondigen Gerard – “noem me maar een betrokken en sportieve Albergenaar” – Keupink en Noortje Haarman, buurtsportcoach en gymdocent. Beide zetten daarom hun schouders onder het stimuleren en in de praktijk brengen van ouderensport. “Plezier staat centraal. Maar natuurlijk heeft het allerlei lichamelijke en psychische voordelen als iemand geregeld sport. Of in elk geval bewéégt. Stilzitten is funest, op iedere leeftijd”, legt Haarman haar vinger op de zere plek.

Begin dit jaar werd het zogeheten lokaal sportakkoord getekend door allerlei partijen op sport- en welzijnsgebied. Hierin staat onder meer opgenomen dat er meer sportaanbod voor vijftigplussers moet komen. Keupink: “Die behoefte is er gewoon, dat weten we. Nu komt het nog aan op de praktijk. Albergen pakt die handschoen op – zo te zeggen. Als je ouderen aan het sporten wilt krijgen, moet je ook meerdere spelvormen aanbieden en dat doen we. Althans, dat doet Noortje als trainer zijnde.”

Die heeft daarover een complete visie ontwikkeld, al is ook veel aan de wensen van de deelnemers zelf. “Als zij bijvoorbeeld aangeven liever een stukje te willen wandelen aan het einde van een uurtje, wie ben ik dan om wat anders aan te bieden? Het gaat uiteindelijk om genoeg bewegen, met liefst met een spelelement en genoeg variatie om het voor iedereen interessant te houden. Verder kan ik me voorstellen dat we in de winter alles binnen doen en in de zomer zoveel mogelijk buiten.”

Keupink heeft vooraf contact gehad met Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland en Stichting Sport en Recreatie Tubbergen, waarna de link met de vijf buurtsportcoaches in de gemeente Tubbergen snel gelegd was. “Toen kwam zij dus in beeld”, zo verwijst hij naar Haarman. “Klopt”, beaamt zij gelijk. “Wij geven bijvoorbeeld les op scholen, maar ondersteunen ook clubs bij een nieuw sportaanbod. Dit past precies in dat plaatje. Overigens vind ik het van belang om te benadrukken dat niet alleen oudere Albergenaren kunnen meedoen, maar zeker ook uit andere kernen. Hopelijk slaat het hier aan en kunnen we het in de toekomst tevens elders aanbieden. Dat zou hélemaal mooi zijn, absoluut.”

Het allereerste wekelijkse beweeguurtje voor mensen die tenminste vijftig jaar zijn, staat op dinsdag 5 oktober in de Albergse sporthal De Danne gepland. Aanmelden kan bij [email protected] of via [email protected]. Deelname is voorlopig kosteloos.

Reacties

Cookieinstellingen