Viscaal blinkt uit op thuiscircuit Monza

Autocoureur Bent Viscaal uit Albergen gaat de boeken in als een van de uitblinkers van het Formule 2-raceweekend op het Autodromo Nazionale di Monza in Italië.

De 21-jarige Nederlander, die zijn kunsten vertoont achter het stuur van een wagen van Trident Racing, scoorde in de thuisrace van zijn werkgever de eerste podiumfinish van zijn F2-carrière.

Viscaal, die dit seizoen zijn debuut maakt in de opleidingsklasse van de Formule 1, kreeg in de vier raceweekends vóór de zomervakantie een aantal teleurstellingen te verwerken. Waar de Albergenaar en diens team bij tijd en wijle aantoonden het tempo van de koplopers prima te kunnen pareren, daar werden meerdere hoopgevende resultaten Viscaal door de neus geboord. Een vierde plek tijdens de tweede sprintrace in Azerbeidzjan bleek het beste resultaat van de eerste vier raceweekends.

In de zomervakantie is Viscaal meermaals richting de Trident-fabriek in het Noord-Italiaanse San Pietro Mosezzo gereisd, om zich met de monteurs en ingenieurs van het team optimaal voor te bereiden op het racespektakel in Italië. Na een ellenlange zomerstop van liefst acht weken mocht de hongerige Viscaal afgelopen vrijdag eindelijk weer in zijn racebolide stappen.

Tijdens de vrije training op vrijdag werden er zeer degelijke rondetijden genoteerd door de Nederlandse coureur. Viscaal besloot de oefensessie op een keurige achtste plaats. De kwalificatie op vrijdagmiddag eindigde echter in een teleurstelling. Het resultaat, een achttiende positie, noopte de teamleden de wagen met startnummer 24 goed te onderzoeken alvorens deze op zaterdagochtend de baan werd opgestuurd voor de eerste wedstrijd van het weekend.

“Vrijdagochtend begonnen we uitstekend, met een achtste plaats”, blikt Viscaal terug. “Ik had goede hoop voor de kwalificatie, maar tot onze grote teleurstelling kwam het er toen niet uit. Het zat ‘m in de laatste set banden – bij de eerste snelle ronden reed ik toptientijden, maar de laatste set bleek onmogelijk op bedrijfstemperatuur te krijgen.”

De Formule 2-kwalificatie was bijzonder hectisch. Meerdere coureurs reden extreem langzaam in het rond, om ruimte voor zichzelf te creëren. “Deze omstandigheid was voor alle Formule 2-coureurs gelijk, maar ik heb er in het bijzonder moeite mee gehad. Door al die langzaam rijdende coureurs werd het lastig om het juiste gat te kiezen, waardoor het opwarmproces van de banden werd bemoeilijkt.”

Viscaal ging desalniettemin strijdvaardig de eerste wedstrijd op zaterdagochtend tegemoet. Gestart vanaf een achttiende positie werkte de Tukker zich binnen enkele honderden meters op naar de veertiende plaats, alvorens hij een uitwijkende manoeuvre moest maken. Een debuterende tegenstander verloor de controle over het stuurwiel, waarop Viscaal om een aanrijding te voorkomen genoodzaakt werd door het gras te rijden. Hierdoor verloor de talentvolle twintiger vijf plekken.

Met het mes tussen de tanden knokte Viscaal zich in no-time naar de dertiende plaats, om daarna nog zes plaatsen goed te maken. De inhaalactie op tegenstander Vips, die in de beginfase van de wedstrijd aan de leiding reed, werd door het raceliefhebbende publiek luidkeels bejubeld. Na een behoorlijke slijtageslag kwam Viscaal op een keurige zevende positie aan de meet, waarmee hij direct twee punten verzamelde voor het kampioenschap.

“Als je een goede start maakt, is het natuurlijk extra zuur als je moet uitwijken omdat iemand anders een fout maakt. Op zulke momenten moet je in acht nemen dat het is zoals het is, om vervolgens je koppie erbij te houden en voor nieuwe inhaalacties te gaan. De wagen lag als een trein op rails, het ging geweldig. Ik kon met de snelste coureurs meekomen en haalde de jongen die eerder in de race nog op plek één reed, tegen het einde van de wedstrijd in. Bij terugkomst in de garage was het complete team ontzettend blij – Trident heeft een paar lastige jaren achter de rug en een puntenscore in de thuisrace betekende veel voor ze.”

Waar Trident op zaterdagochtend al in jubelstemming verkeerde, daar werd het ’s middags na de tweede sprintrace nog beter. Dankzij het systeem van de omgekeerde grid mocht Viscaal die wedstrijd vanaf plek vier aanvangen. Bij de start verschalkte de jonge Tukker één tegenstander, om in de slotfase voorbij een tweede concurrent te steken. Met een tweede plek aan de meet boekte Viscaal het beste resultaat in zijn nog prille Formule 2-loopbaan. Voor hem betekende het uiteraard het eerste podium in deze opleidingsklasse; voor het team van Trident was het de eerste trofeeverovering sinds Luca Ghiotto in oktober 2016 een race in Maleisië won.

“Ik heb al een paar keer geroepen dat het een kwestie van tijd zou zijn. Het tempo dat wij reden in Bahrein en Monaco was zeer hoopgevend, het geluk stond toen niet aan onze zijde. In Azerbeidzjan reden we vooraan mee en zaterdagmiddag op Monza kregen we weer een kans. Deze hebben we met beide handen aangegrepen. Het is zo ongelooflijk fijn om eens een prachtresultaat te scoren in dit zeer competitieve Formule 2-veld. Ik draag deze podiumplaats op aan alle teamleden van Trident, die dit jaar achter de schermen zo onnoemelijk hard werken. We hebben samen wat pech gehad, maar nu hebben we eindelijk samen kunnen feesten.”

In de laatste race van het weekend, welke op zondagochtend werd verreden, moest Viscaal vanwege de kwalificatieregel weer vanaf de achttiende plaats vertrekken. De Nederlander sneed wederom als een warm mes door de boter en leek op weg naar een derde puntenfinish, tot een overmoedige concurrent hem uit de race kegelde. Zodoende werd het weekend besloten met een tegenvaller, al overheerst de tevredenheid.

“Wie de beelden van zondagochtend bekijkt, ziet precies wat er gebeurde. Het is zonde dat het zo moest eindigen, maar ik kan mezelf niets kwalijk nemen. Ik ben ontzettend tevreden over de snelheid die we hebben getoond. Het is een bekroning op het werk tot dusver om eindelijk een trofee mee naar huis te nemen. Er zijn nog wat verbeterpunten en daar moeten wij de ogen niet voor sluiten – kijk bijvoorbeeld naar de kwalificatie. Het belangrijkste is dat we veertien punten hebben gescoord.”

Viscaal heeft Trident Racing op Monza aan haar beste weekendscore in vijf seizoenen tijd geholpen. Bovendien is het gat met tegenstander HWA behoorlijk vergroot, waar de Italiaanse renstal haar concurrent Charouz Racing juist op twee punten is genaderd. Het Formule 2-seizoen 2021 wordt vervolgd op het Sochi Autodrom in Rusland. Over twee weken worden er drie wedstrijden verreden in de badplaats aan de Zwarte Zee.

Reacties

Cookieinstellingen