Bent Viscaal wil na Italiaans succes ook schitteren in Sochi

Met de Italiaanse euforie vers in het geheugen reist Bent Viscaal af naar Rusland, om deel te nemen aan het zesde raceweekend van het Formule 2-seizoen 2021.

Op het Sochi Autodrom, nabij het stadje Adler, wil de afgelopen zaterdag 22 jaren oud geworden Viscaal een vervolg geven aan de succesvolle wijze waarop hij de tweede seizoenshelft is begonnen. Waar de grote beloning in de eerste fase van het F2-seizoen uitbleef, daar mocht hij op zaterdag 11 september jongstleden eindelijk van de champagne proeven. De talentvolle Tukker reed op het Autodromo Nazionale Monza in Italië, het thuisciruit van werkgever Trident Racing, naar het beste resultaat in zijn nog prille Formule 2-loopbaan. De inwoner van Albergen stuurde zijn blauwrode bolide naar een puike tweede stek. Eerder op diezelfde dag had Viscaal ook al een keurige zevende plaats laten noteren.

De teamleden van Trident konden hun geluk niet op: voor de eerste keer in bijna vijf jaren tijd mocht een coureur van de Italiaanse renstal de gang naar het erepodium maken. Viscaal beëindigde dankzij zijn ijzersterke optreden zodoende een voor het team lange tijd van onzekerheid en teleurstellingen. De Nederlander deed bovendien niet enkel goede zaken voor wat betreft zijn eigen notering in het tussenklassement, ook Trident spon haar garen bij de puntenfinishes van Viscaal. Het Italiaanse Formule 2-team heeft afstand genomen van haar directe concurrent in het kampioenschap en is nu in de positie om drie hoger geklasseerde teams aan te vallen.

Sochi

Het Sochi Autodrom in Rusland is een circuit waarop Viscaal in het verleden reeds vaker heeft geracet. De Trident-coureur bracht in 2020 geen bezoek aan de badplaats nabij de Zwarte Zee, omdat diens Formule 3-kalender dat niet toestond. Echter, in zowel 2017 als 2019 was hij wel te bewonderen op het Russische asfaltlint. Viscaal scoorde in het eerstgenoemde jaar twee podiumplaatsen in Sochi, tijdens wedstrijden voor het Noord-Europese Formule 4-kampioenschap.

Viscaal heeft vertrouwen getankt op Monza en wil dat in Rusland omzetten in nieuwe puntenfinishes. “Ik bewaar goede herinneringen aan het Sochi Autodrom”, laat hij weten. “Op dit circuit reed ik ruim vier jaar geleden mijn allereerste autoraces. Het circuit ligt mij goed, ik heb er al meerdere podiumfinishes behaald. Met de vorm die Trident en ik in Monza tentoonstelden, acht ik het mogelijk om wederom een gooi naar mooie resultaten te kunnen doen.”

Tot dusver is de kwalificatie Viscaals achilleshiel gebleken. “Als we gedurende het complete raceweekend van voren willen zitten, moet het echt beter op vrijdagmiddag. Ik heb nog niet bij de beste tien gestaan en wil daar in Rusland verandering in brengen. Vanwege het systeem van de omgekeerde startopstellingen loont het om een toptienklassering te scoren bij de kwalificatie. Bovendien scheelt het mij als ik verder naar voren sta, dan hoef ik niet zoveel concurrenten in te halen”, knipoogt de jongeling.

“In Italië scoorde ik veertien punten – twee op zaterdagochtend en twaalf op zaterdagmiddag. Als ik op zondagochtend niet was aangereden door een andere coureur, had ik er zeker nog zes bij kunnen voegen. We weten dus dat het mogelijk is om twintig punten te halen. De concurrentie zit absoluut niet stil en het is een gegeven dat de Formule 2 bijzonder competitief is, maar ik vind het een goed streven om, gezien onze vorm, komend weekend voor dubbele cijfers te gaan”, besluit Viscaal strijdvaardig.

Programma

Zoals gebruikelijk rijden de Formule 2-coureurs drie wedstrijden gedurende het weekend. Deze races worden voorafgegaan door een vrije training en een kwalificatie. De laatstgenoemde twee sessies vinden plaats op vrijdag, geracet wordt er op de weekenddagen.

Het F2-programma tijdens het GP-weekend in Rusland in één oogopslag (Nederlandse tijden, in Rusland is het één uur later):

  • Vrije training: vrijdag 24 september om 9.05 uur
  • Kwalificatie: vrijdag 24 september om 15.25 uur
  • Sprintrace 1: zaterdag 25 september om 9.30 uur
  • Sprintrace 2: zaterdag 25 september om 15.45 uur
  • Feature race: zondag 26 september om 10.20 uur

Reacties

Cookieinstellingen