Bent Viscaal haalt eindstreep niet

Foto: Dutch Photo Agency / Bent Viscaal PR

Na het geweldige weekend in Italië is Bent Viscaal op het Russische Sochi Autodrom op de harde manier geconfronteerd met de keerzijde van de medaille. De 22-jarige Nederlander kwam tijdens het zesde raceweekend van 2021 niet aan de eindstreep en kon zodoende het puntentotaal niet verder opkrikken.

In Italië liet Viscaal, inwoner van het Twentse Albergen, zich tijdens de races van zijn beste kant zien. De talentvolle twintiger reed naar een tweede en een zevende plaats, waardoor hij werkgever Trident Racing aan hun eerste podiumplaats in bijna vijf jaar tijd hielp. Een derde topklassering verdween als sneeuw voor de zon doordat een andere coureur Viscaal uit de wedstrijd reed.

Met de goede herinneringen van Monza vers in het geheugen reisde Viscaal af naar het Sochi Autodrom, daar waar hij in het voorjaar van 2017 zijn autosportdebuut maakte. Tijdens de vrije training op vrijdag schoot de jongeling uit de startblokken. Viscaal noteerde een zeer sterke zesde tijd. In de kwalificatie bleek het noteren van een toptijd echter onmogelijk, waardoor de Tukker genoegen moest nemen met een zestiende plaats.

“In het algemeen was ik vrijdagochtend tevreden met de wagen. Op de mediumbanden kwamen wij goed voor de dag, ik had een prima gevoel”, liet Viscaal vanuit Rusland optekenen. “Met dat gevoel ging ik de kwalificatie in. Helaas was het resultaat slecht. Ik zie een trend dat wij een zeer sterke trainings- en racepace overleggen, maar dat het op vrijdagmiddag in de kwalificatie gewoonweg niet wil vlotten. We zullen echt moeten uitvinden waar het probleem zich precies bevindt. De balans voelde namelijk niet slecht aan. Het is frustrerend om telkens een tik te krijgen in de kwalificatie, zeker als de rest wel op orde is.”

Voor zaterdag stonden er zoals gebruikelijk twee sprintraces gepland, maar de weergoden dachten daar anders over. Op zaterdagochtend regende het pijpenstelen in Sochi, waardoor de eerste sprintrace met meerdere uren moest worden uitgesteld. Toen het na vijven lokale tijd eindelijk zover was, bleek de pret voor Viscaal van korte duur. Zijn Trident-bolide stond na een paar ronden achterstevoren, nadat Viscaal op het natte wegdek de controle over het stuur had verloren. Aangezien de tweede sprintrace vanwege tijdgebrek werd afgelast, kreeg de Nederlander op zaterdag geen kans zich te revancheren.

“Ik kan niets anders dan de hand in eigen boezem steken. Ik verloor de auto op het natte wegdek. Vanaf het begin van de race moest ik agressief omspringen met de banden, om ze op bedrijfstemperatuur te krijgen. Doordat het circuit nog nat was en wij met droogweerbanden reden, bleek dat nog niet zo eenvoudig. In een poging om wat meer temperatuur in de banden te krijgen maakte ik een foutje. Maar goed: wie niet waagt, die wint sowieso niet.”

Vanwege het schrappen van de tweede sprintrace mochten Viscaal en zijn Formule 2-collega’s ditmaal slechts twee wedstrijden racen. Op zondagochtend werd de Feature Race verreden, waarvoor Viscaal als vijftiende mocht starten. De hoofdrace duurde voor Viscaal helaas slechts enkele seconden. Bij het aanremmen voor de eerste bocht werd Viscaal, die andermaal een bijzonder goede start had gekend, aangereden door een andere coureur.

“Voor de vierde keer dit jaar ben ik door een andere coureur uit de race gekegeld”, verzucht Viscaal. “Dat kan gebeuren als je racet op het scherp van de snede, maar als het jezelf telkens overkomt wordt het behoorlijk vervelend. Ik kan het mijzelf makkelijker maken door verder naar voren te kwalificeren – het middenveld staat er immers om bekend chaotisch te zijn. Daarom is dat ook mijn doel voor het volgende raceweekend: ik wil nu eens bij de beste tien staan.”

Het Formule 2-seizoen 2021 wordt vervolgd op het Jeddah Street Circuit in Saudi-Arabië. De drie wedstrijden aldaar staan gepland voor 4 en 5 december aanstaande.

Reacties

Cookieinstellingen