Strijdvaardige Viscaal jaagt op glorie in Abu Dhabi

Voor de laatste keer dit jaar mag autocoureur Bent Viscaal uit Albergen zich opmaken voor een Formule 2-raceweekend.

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi wordt zowel het Formule 1-kampioenschap als de titelstrijd om de opleidingsklasse hiervan, de Formule 2, besloten. Viscaal, die uitkomt voor het team Trident Racing, wil het seizoen finishen met een paar klinkende resultaten.

Na een lange pauze mochten de coureurs van de Formule 2 afgelopen weekend eindelijk weer de baan op. Het Jeddah Corniche Street Circuit fungeerde als strijdtoneel voor het zevende evenement van 2021. Voor Viscaal bleek het asfaltlint in Saudi-Arabië fijne jachtgrond. De 22-jarige Nederlander knokte zich tweemaal naar een positie binnen de top tien, het weekend met een prachtige podiumfinish bekronend.

Voorafgaand aan het Formule 2-seizoen werd er niet veel verwacht van het team Trident Racing. De Italiaanse renstal van teambaas Giacomo Ricci kon in 2020 geen potten breken en eindigde onderaan het teamklassement met slechts zes punten. Desalniettemin voelde Viscaal zich bijzonder op zijn gemak bij het team. De Albergenaar, die afgelopen winter vanuit de Formule 3 promoveerde naar de Formule 2-klasse, merkte vanaf het eerste contact dat Tridents opmars naar voren slechts een kwestie van tijd zou zijn.

In het openingsweekend van de Formule 2 werd dat vertrouwen direct beloond. Viscaal kon namelijk meermaals met de koplopers strijden. Puntenfinishes bleven vanwege omstandigheden helaas uit, maar het precedent voor een hoopvol seizoen was geschapen. In het Azerbeidzjaanse Baku liet Viscaal zien dat Trident Racing de weg naar voren had gevonden. De Tukker scheurde op het krappe stratencircuit naar een knappe vierde plaats.

Op sommige circuits, zoals Silverstone en Sochi, bleek problematiek met het opwarmen van de banden tijdens de allesbepalende kwalificatie de achilleshiel voor het verdere verloop van het weekend. In Monza en Jeddah echter was Viscaals vechtlust dusdanig sterk, dat hij zich vanuit het middenveld naar de voorste regionen knokte. In zowel Italië als Saudi-Arabië werd strijdvaardigheid beloond met een podiumplaats na de tweede sprintrace.

Dankzij deze verschillende hoogtepunten heeft Viscaal in zijn eentje ruim vijfmaal zoveel punten gescoord als het complete team van Trident in het Formule 2-seizoen 2020 deed.

Dat Trident Racing dit jaar mooie stappen heeft gezet, is niemand ontgaan. Het aandeel van Viscaal wordt door velen bejubeld. Liefhebbers op de tribune smullen van Viscaals aanvalskarakter en diens onverzettelijkheid. Dankzij de recente podiumplaatsen verwacht menigeen wederom een sterk optreden van de jonge Nederlander in de woestijn van Abu Dhabi, daar waar het slotstuk van 2021 plaatsvindt.

“Jeddah was een geweldig weekend voor ons”, blikt Viscaal terug. “Negende en tweede op zaterdag, daar had ik van tevoren voor getekend. Het is jammer dat de zondagrace figuurlijk in het water viel, anders had ik daar ook nog wat punten kunnen scoren.” De Formule 2-race van afgelopen zondag werd voortijdig gestaakt vanwege een aantal zware ongelukken en zodoende moest Viscaal in die wedstrijd genoegen nemen met een twaalfde plaats, nadat hij in de korte periode waarin werd geracet meerdere concurrenten had ingehaald.

“In mijn vijfjarige autosportloopbaan heb ik nog nooit op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi geracet, dus dat wordt een nieuwe ervaring voor mij. Toch is het niet compleet nieuw: drie jaar geleden heb ik op dit circuit deelgenomen aan een GP3-test. Ik heb dus wel enig idee hoe het eruitziet, al is er sindsdien aan een aantal bochten gesleuteld.”

“De podiumtrofee uit Jeddah geeft natuurlijk vleugels. Daarom ben ik dolblij dat we dit weekend alweer mogen racen, want op dit moment zit ik absoluut in de goede flow. Als Trident Racing en ik deze lijn doortrekken, dan is er zomaar weer iets moois mogelijk. Ik ga niet van de daken schreeuwen dat ik makkelijk weer op het podium eindig – puntenfinishes stemmen mij al bijzonder tevreden, want vergeet niet dat de Formule 2 ontzettend competitief is. We hebben dit jaar immers al tien verschillende winnaars gehad en liefst zestien jongens stonden reeds op het podium.”

“Desalniettemin ga ik natuurlijk voor het hoogst haalbare. Het zou fantastisch zijn om dit mooie seizoen af te sluiten met succes”, besluit Viscaal strijdlustig.

Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi vinden, zoals gebruikelijk, drie wedstrijden plaats gedurende het Formule 2-weekend. Deze wedstrijden worden voorafgegaan door een vrije training en een kwalificatie.

Het F2-programma tijdens het GP-weekend in Abu Dhabi in één oogopslag (Nederlandse tijden, in Abu Dhabi is het drie uur later):

  • Vrije training – vrijdag 10 december om 8.35 uur
  • Kwalificatie – vrijdag 10 december om 15.30 uur
  • Sprintrace 1 – zaterdag 11 december om 9.20 uur
  • Sprintrace 2 – zaterdag 11 december om 15.45 uur
  • Feature race – zondag 12 december om 10 uur

Reacties

Cookieinstellingen