Bent Viscaal maakt debuut in endurancewereld

Na vijf seizoenen in eenzitters gaat Bent Viscaal uit Albergen een nieuw avontuur tegemoet.

De 22-jarige Nederlander debuteert komend weekend in de endurancewereld, als hij namens Algarve Pro Racing deelneemt aan de openingswedstrijd van het European Le Mans Series-seizoen 2022. Na een collectieve testsessie, welke afgelopen maandag en dinsdag werd gehouden, is Viscaals honger naar racecompetitie enkel toegenomen. “Ik sta te popelen!”

Viscaal werd voor het Formule 2-seizoen 2022 door diverse teams benaderd. De talentvolle twintiger had de pech dat er vanwege verschillende onvoorziene omstandigheden geen doorgang in de opleidingsklasse richting de Formule 1 mogelijk bleek. Het aanbod van team Algarve Pro Racing om deel te nemen aan de European Le Mans Series sprak Viscaal dusdanig tot de verbeelding, dat hij zijn aandacht verplaatste richting het langeafstandskampioenschap. De tweevoudig Formule 2-podiumklant ondertekende een verbintenis om samen met de Duitse dame Sophia Floersch een seizoen lang in de ELMS te racen.

Als bestuurders van de nummer 19 bolide van Algarve Pro Racing, een beeldschone blauwzwarte wagen, werden Viscaal en Floersch opgeroepen om aan het begin van deze week deel te nemen aan de zogenaamde ‘Prologue’ op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet, Zuid-Frankrijk. Gedurende vijf sessies, verdeeld over twee dagen, werd de technische en aerodynamische kennis van het Nederlands-Duitse duo meermaals op de proef gesteld. Uiteindelijk rolde er een competitieve tijd uit, waardoor Viscaal opgetogen naar de seizoensouverture toeleeft.

“Testen ging eigenlijk heel erg goed”, vertelt Viscaal vanuit Zuid-Frankrijk, waar komend weekend tevens de eerste race van het seizoen wordt verreden. “Vooral de eerste dag was erg positief. Natuurlijk is het even wennen als je eenzitters gewend bent, er is namelijk ontzettend veel verkeer op de baan”, doelt de Nederlander op zijn 41 tegenstanders. “Daar zitten ook een paar gentleman drivers tussen, dus je moet je hoofd erbij houden. Het is een leuke uitdaging.”

Geheel rechtdoorzee verliepen de testdagen niet. “De tweede dag was ietsje minder voor ons, omdat we een klein probleempje hadden met de afstelling. Het ging niet helemaal zoals Sophia en ik wensten. Daarom hebben we op dinsdag weinig racesimulaties kunnen doen. Gelukkig hebben we het probleem tegen het einde van de sessie opgelost, waardoor we bij het vallen van de vlag nog een competitieve tijd reden en er een goed gevoel aan overhielden.”

“Ik heb ontzettend veel zin in het weekend, ik kan niet wachten om te ervaren hoe zo’n ELMS-evenement wordt opgebouwd. De LMP2-bolide van Algarve Pro Racing is fantastisch. We zijn inmiddels twee dagen verder, maar ik heb nog steeds een grote glimlach op mijn gezicht. Deze wagen gaat zo ontzettend hard!”, besluit Viscaal enthousiast.

Bent Viscaal maakt zijn endurancedebuut tijdens de 4 uur van Le Castellet, welke aanstaande zondag 17 april plaatsvindt op het Circuit Paul Ricard en om 11 uur van start gaat.

Reacties

Cookieinstellingen