CSI Twente terug naar hoger niveau

Foto: CSI Twente

Met het in ere herstellen van de vier sterren-status bij het springen, een terugkeer van de basissport en een prominente rol voor dressuur lijken de belangrijkste voorwaarden aanwezig om het CSI Twente 2023 (woensdag 7 t/m zondag 11 juni) te laten uitgroeien tot een succesvol en gevarieerd hippisch evenement.

“We verwachten veel goede deelname”, aldus organisator Rob Maathuis. “Ook al omdat een aantal concoursen dit jaar niet doorgaat of niet op dezelfde data zit als wij.” In de aanloop naar de 47ste editie is de organisatie al volop bezig met de voorbereidingen. Momenteel wordt hard gewerkt om het terrein van het Equestrian Park Erve Maathuis in Geesteren verder te verfraaien als landgoed. Zo worden dit voorjaar nog vijftig tot honderd nieuwe bomen extra aangeplant en enkele honderden meters heg aangebracht. Ook wordt het hekwerk verder uitgebreid.

Op hoofdpiste met gras

Alle rubrieken bij het springen op internationaal niveau worden gereden op de hoofdpiste met de grasbodem. “Voor ons een uniek selling point”, aldus Rob Maathuis. “Met Valkenswaard zijn we het enige topconcours in ons land dat dit biedt, net als beroemde concoursen in het buitenland zoals Aken, Calgary, Dublin, Rome, Madrid, La Baule, Mexico City, Hamburg, Hickstead, Wiesbaden en Falsterbo. Ook die worden allemaal op mooie grote graspistes verreden.”

Behalve het CSI 4-sterren wordt ook het CSI 1-ster er volledig afgewerkt. Van donderdag tot en met zondag worden er veertien rubrieken verreden over hoogtes van 1,20 tot en met 1,55 meter.

Nadat deze vorig jaar eenmalig op het programma ontbraken, keren de wedstrijden voor de basissport terug op de agenda. Tijdens de ‘talentendag’ op woensdag staan de rubrieken over 1,10 meter en de proeven voor vier- en vijfjarige paarden gepland. Het springen over 1 meter en voor de pony’s (van 0,50 tot en met 1,20 meter) heeft op zondag plaats. Het onderdeel bixie wordt dan verzorgd door manege Snorrewind uit Markelo.

Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste het domein voor de dressuur. Er wordt internationaal gereden op alle niveaus door ponyruiters, children, junioren, young riders, rijders tot 25 jaar en senioren in het CDI 3-sterren. Enkele rubrieken daarvan zijn speciaal voor jonge paarden. Voor de dressuurjeugd geldt het concours in Geesteren bovendien als een observatiewedstrijd voor het EK.

Randprogramma

Ook het randprogramma mag er zijn. De vrijdag staat het strodorp in het teken van Jump Up The 90’s, met medewerking van Rob Toonen en Mental Theo. Toonen is er ook zaterdagavond bij als Tony Junior er een optreden verzorgt.

Eerder op die dag kan het publiek genieten van een demonstratie van de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNJV). Samantha Steenwijk X Voice tekenen op zondag voor de muzikale bijdrage aan het evenement, onder meer tijdens een pas de deux met twee Friese paarden.

De livestream van het CSI Twente wordt voor het eerst verzorgd door een team van Horse and Country, waarvoor dochter Sophie van voormalig bondscoach Hans Horn als marketing- en productmanager actief is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen