Zorgen over toekomst IJsbaan Twente bij schaatsliefhebbers uit Albergen en omstreken

Foto: CC0

Een projectgroep met vrijwilligers onderzoekt de mogelijkheden om IJsbaan Twente levensvatbaar te houden.

De mussen vallen komende week van het dak, en ijsbaan Thialf is al een tijdje open om te schaatsen. Maar hoe staat het met IJsbaan Twente? De meeste omliggende gemeenten hebben dit jaar een bijdrage gedaan om deze een jaar langer in de lucht te houden. In de raad van Enschede wordt de langetermijn toekomst van ijsbaan Twente behandeld in september, waarna een besluit volgt op 9 oktober.

Dit heeft gevolgen voor de Twentse ijsverenigingen – zoals Schaatstrainingsgroep Albergen, geeft de projectgroep aan. Als de ijsbaan sluit, dan zijn de schaatsverenigingen volgens hen niet levensvatbaar meer omdat er geen alternatief is. “Duizenden sporters en recreanten zullen dan teleurgesteld zijn. En de kans dat er talenten uit Twente zoals Joy Beune, Sebas Deniz, Jorien ter Mos, Jade Groenewoud op internationaal niveau meedoen is minimaal geworden.”

Deze groep heeft ondersteuning gegeven bij een inventarisatie om de ijsbaan energieneutraal te maken, waardoor deze toekomstbestendig is en een flinke reductie van de kosten kan realiseren. Het vervangen van lampen door energiezuinige led-verlichting is al gestart. En de groep mobiliseert ook de ijsverenigingen om regie te nemen op het dossier Toekomst IJsbaan Twente.

Terugblik

In oktober van 2022 heeft exploitant PCH zich teruggetrokken. In januari van dit jaar werd bekend dat Gianni Romme per 1 mei ging stoppen als ijsbaan manager. De gemeente Enschede, eigenaar van de ijsbaan kreeg te maken met een exploitatietekort van 6 ton voor het komend schaatsseizoen. De gemeente heeft dit voorjaar de regio gemeenten gevraagd een bijdrage te doen in dit tekort.

Verenigingen hebben vervolgens gelobbyd bij de gemeentebesturen om een duit in het zakje te doen, zodat er komend seizoen geschaatst kan worden. En dat is gelukt. De gemeente Enschede heeft Optisport in de arm genomen om aankomend seizoen de ijsbaan te exploiteren. Maar dan, hoe gaat het verder na 1 mei 2024?

Cookieinstellingen