Viscaal jaagt met oude bekende én oudere onbekende in duisternis naar prijzen

Geen Zandvoort, maar Aragón dit weekend voor Bent Viscaal.

De talentvolle twintiger gaat aanstaande zaterdagavond op voor een invalbeurt in de European Le Mans Series. Bij Algarve Pro Racing kruipt Viscaal achter het stuur van de bolide met startnummer 20, een wagen die deelneemt aan de Pro/Am-klasse van de LMP2-categorie.

Als zeventienjarige jongen die pas zes officiële autoraces had gereden, trok Bent Viscaal in de vroege zomer van 2017 voor de eerste keer in zijn loopbaan naar het MotorLand Aragón. De toen nog bebrilde tiener nam deel aan de openingsraces van het Spaanse Formule 4-kampioenschap en liet zich met een podiumfinish direct van zijn beste kant zien, om zo de eerste bouwsteen voor zijn uiteindelijke, keurige tweede plaats in het eindklassement te leggen.

Ruim zes jaar later is de inmiddels 23-jarige Tukker terug in het binnenland van de provincie Teruel. Ditmaal mag Viscaal acte de presance geven in de European Le Mans Series, de raceklasse waarin hij vorig jaar nog werd uitgeroepen tot beste debutant van het seizoen. Na zijn promotie richting het wereldkampioenschap (WEC) heeft Viscaal zich niet meer vertoond in de Europese titelstrijd, maar daar komt dit weekend verandering in.

Algarve Pro Racing, het team waarvoor Viscaal in 2022 de kleuren in het ELMS-kampioenschap verdedigde, heeft haar oud-werknemer namelijk gevraagd om in te vallen. Vaste rijder Jack Hawksworth is vanwege activiteiten in de Verenigde Staten verhinderd om deel te nemen aan de ELMS-race op het MotorLand Aragón nabij het Spaanse stadje Alcañiz en zodoende kruipt Viscaal wederom achter het stuur van één van de blauwzwarte bolides van APR, het team van Stewart en Samantha Cox.

Bij APR komt Viscaal een oud-teammaat tegen. Sinds het begin van dit jaar rijdt de Fransman Tristan Vautier (34) voor het team Algarve Pro Racing. Vautier, een gerenommeerde naam in het autoracen – hij won het Rookie of The Year-klassement in het IndyCar-seizoen van 2013, veroverde in het jaar daarvoor de titel in de Indy Lights en zegevierde in zijn daaropvolgende endurancecarrière onder meer op Sebring – is normaal gesproken de pro-teammaat van Hawksworth bij APR. Vautier en Viscaal kennen elkaar van de 24 uur van Le Mans 2022, waarin het Frans-Nederlandse duo samen met amateur Miroslav Konopka de wagen van ARC Bratislava bijna naar een zeer verrassende zege reed.

Naast een oude bekende is er ook een oudere onbekende voor Viscaal. De verplichte bronzen coureur op de Pro/Am-inschrijving met startnummer twintig is de Amerikaanse zakenman Fred Poordad (58), die sinds een aantal jaren zijn geluk beproeft in het langeafstandsracen. Poordad won eerder dit jaar de prestigieuze 24 uur van Daytona en wordt geroemd als een van de meest volhardende amateurrijders van de ijzersterke ELMS-competitie.

Met een zeer gezond deelnemersveld van liefst 18 LMP2-bolides (54 coureurs), waaronder 11 Pro/Am-inschrijvingen, moeten Viscaal samen met zijn teamgenoten in Alcañiz van goeden huize komen om zelf na zes jaar afwezigheid direct weer de gang naar het erepodium te kunnen maken. Desalniettemin staat APR er dit jaar goed op: de renstal van de familie Cox wist met de zusterbolide (#25) de vorige ELMS-wedstrijd op het circuit Paul Ricard namelijk winnend af te sluiten.

“Ik kan niet wachten om te racen”, laat een opgetogen Viscaal vanuit Noordoost-Spanje weten. “De WEC-zomerstop duurt wel erg lang en dus komt het bijzonder goed uit dat Algarve Pro Racing een invaller zocht voor de race van komend weekend. Er wordt zaterdagavond gestart, wat betekent dat we een groot gedeelte van de wedstrijd in het donker afwerken. Het heeft dus een soort Le Mans-gevoel en dat vind ik een leuke uitdaging.”

“Bovendien heb ik goede herinneringen aan het samenwerken met zowel Stewart en Samantha, als met Tristan. We hebben allemaal nog wat recht te zetten: APR had vorig jaar in de ELMS betere resultaten verdiend, maar ze kregen met buitengewoon veel pech te maken. Tristan en ik hadden in 2022 zeer goede kansen op een Le Mans-zege, tot de radiator van onze wagen werd stukgeslagen door wat rondzwervend grind. De ingrediënten voor succes zijn aanwezig, het is aan ons om het te laten werken”, besluit Viscaal strijdlustig.

De Vier uur van Aragón wordt zaterdagavond om 18 uur gestart en duurt logischerwijs tot 22 uur. De derde wedstrijd in het European Le Mans Series-kampioenschap van 2023 is live te volgen via YouTube.

Cookieinstellingen