Bent Viscaal valt net buiten het podium

De invalbeurt van Bent Viscaal in de European Le Mans Series is niet onbeloond gebleven.

De 23-jarige Nederlander leverde op het MotorLand Aragón in Spanje een huzarenstukje af door van de negende startplaats naar een puike vierde finishplek te rijden, ondanks slachtoffer te zijn geweest van een onterechte doorrijstraf.

Na zijn ijzersterke debuutseizoen in het langeafstandsracen mocht Bent Viscaal afgelopen winter de overstap maken van het Europese kampioenschap ELMS naar het wereldkampioenschap WEC. Aldaar verdedigt de Tukker de kleuren van Prema Racing. Waar het WEC momenteel een lange zomerstop viert, wordt er in de ELMS wél geracet. Omdat Viscaals voormalige werkgever Algarve Pro Racing voor de 4 uur van Aragón een coureur tekort kwam, werd de talentvolle twintiger uitgenodigd om een eenmalige invalbeurt te doen.

Viscaal kon instappen in de bolide met startnummer 20, die uitkomt in de LMP2 Pro/Am-categorie. Deze wagen wordt normaliter bestuurd door Tristan Vautier, Fred Poordad en Jack Hawksworth, maar omdat de laatstgenoemde moest racen in de Verenigde Staten, mocht Viscaal zich bij de eerste twee mannen voegen. Aan Vautier en Viscaal de taak om Poordad in het zadel te helpen: de 58-jarige Amerikaan is namelijk een zogenoemde bronzen coureur, oftewel een amateurrijder.

Waar Poordad zich van zijn beste kant liet zien door de blauwzwarte bolide van Algarve Pro Racing op de negende plaats te kwalificeren, daar haalden Viscaal en Vautier tijdens de race op zaterdagavond alles uit de kast om zich richting de topposities te manoeuvreren. Viscaal werd daarbij ernstig benadeeld door de wedstrijdleiding. Tot vier keer toe meldde de wedstrijdleider dat de jonge Tukker over de baanlimieten was gereden, maar dat bleek achteraf een onjuiste waarneming. Het was namelijk niet Viscaal, maar de vlák voor hem rijdende Juan Pablo Montoya die de grenzen overschreed.

Helaas kwam de wedstrijdleider daar pas achter nadat Viscaal hem daar vriendelijk op had gewezen. De Nederlandse coureur had namelijk nog tijdens zijn rijbeurt een doorrijstraf moeten inlossen: had hij daar geen gehoor aan gegeven, dan zouden Viscaal, Vautier en Poordad automatisch tegen diskwalificatie aanlopen.

Mét een onterechte doorrijstraf en een behoorlijke achterstand was het zaak om zoveel mogelijk terrein goed te maken. Veteraan Vautier nam die taak ter harte en bracht de APR-bolide, die dankzij Viscaal al een flinke inhaalslag had gemaakt, terug naar voren. Dankzij een late eindsprint trok de Franse dertiger zelfs een keurige vierde plaats over de eindstreep, het beste resultaat dat de wagen met startnummer 20 in het ELMS-seizoen 2023 heeft gescoord.

“Blijdschap overheerst”, laat een dankbare Viscaal na afloop vanuit Noordoost-Spanje optekenen. “Natuurlijk baal ik van de onterechte doorrijstraf: het was moeilijk te verkroppen dat ík naar binnen moest, terwijl juist mijn tegenstander continu de regels overtrad. Tijdens een race kan je echter weinig doen. Ik kan wel stampei maken, maar daar winnen we niets mee.”

“We hebben ervoor gekozen om de wagen zo snel mogelijk naar de finish te brengen, en mijn collega Tristan heeft dat motto flink ter harte genomen. Met een vierde plaats als eindklassering ben ik tevreden, al steekt het een klein beetje dat we dertig seconden na de nummer drie over de eindstreep kwamen. Die doorrijstraf duurde namelijk precies een halve minuut!”

“In de persoon van Fred Poordad heb ik een nieuwe vriend. Een ontzettend fijne man, die echt een hart voor het autoracen heeft. Ik hoop dat we in de toekomst nog vaker met elkaar te maken krijgen, want ik heb dit weekend in Aragón als zeer plezierig ervaren. Mijn dank gaat uit naar Fred voor het vertrouwen om mij in te schakelen als vervanger van zijn vaste teamgenoot, en naar Stewart Cox, van wie ik weet dat hij altijd voor me klaarstaat. Op naar Fuji!”, besluit Viscaal strijdvaardig.

Het raceseizoen van Bent Viscaal wordt vervolgd op de Fuji Speedway, waar over twee weken de zesde en voorlaatste ronde van het World Endurance Championship-seizoen 2023 op het programma staat. Aldaar voegt Viscaal zich weer bij zijn gebruikelijke werkgever Prema Racing. De 6 uur van Fuji wordt verreden op zondag 10 september aanstaande en start om 4.00 uur ’s nachts, Nederlandse tijd.

Cookieinstellingen