Ontketende Viscaal imponeert tijdens slijtageslag in Bahrein

Bent Viscaal heeft het seizoen 2023 afgesloten met een prachtige vierde plaats.

De 24-jarige coureur, die dit jaar namens Prema Racing uitkomt in het World Endurance Championship, nam de inschrijving met startnummer negen op sleeptouw om het beste seizoenresultaat tot dusver tijdens de 8 uren van Bahrein te evenaren.

Lang moesten de mannen en vrouwen die deelnemen aan het wereldkampioenschap langeafstandsracen wachten: na het onderhoud in Japan, waar begin september werd gereden, stonden de coureurs liefst acht weken stil alvorens de zevende en laatste wedstrijd van het jaar werd georganiseerd. Plaats van handeling was het Bahrain International Circuit in Sakhir, Bahrein, waar Viscaal in het verleden al meerdere wedstrijden winnend wist af te sluiten.

Viscaals werkgever Prema Racing bleek gedurende het seizoen 2023 moeite te hebben met de overstap naar een programma waarbij er twee voltijd wagens in het wereldkampioenschap (WEC) voor de LMP2-klasse werden gerund, terwijl er tegelijkertijd in samenwerking met Lamborghini een LMDh-bolide die zal deelnemen in de Hypercar-klasse, werd opgebouwd. Vroeg in het seizoen bleek Prema een achterstand te hebben ten opzichte van de concurrentie, waardoor Viscaal en consorten een inhaalslag moesten maken.

Na de laatste race van het jaar kan worden geconcludeerd dat Viscaal met vlag en wimpel in die opzet is geslaagd. De snelle Tukker nam het team op sleeptouw en wist zich voor het laatste treffen van 2023 zelfs voor zijn razendsnelle Prema-collega Mirko Bortolotti te kwalificeren. Het leverde Viscaal complimenten van teamleden en concurrenten op.

Gedurende de achtuursrace in Bahrein konden Viscaal en zijn teammaten Juan Manuel Correa en Filip Ugran zich lange tijd met de besten meten. Wat heet: Viscaal lag zelfs langere tijd aan de leiding van de race en wist zich middels razendsnelle rondetijden en slim bandenmanagement van de concurrentie af te scheiden. Een onoplettende achterblijver zorgde echter voor roet in het eten. De GT-bolide van het Heart of Racing team kwam voor het aanremmen van de eerste bocht achterin de wagen van Viscaal gezeild, die zodoende spinde en schade opliep.

Het euvel wist de ontketende Viscaal echter niet te stoppen. Waar het team WRT met beide bolides dankzij een slimme strategie wist te profiteren om zodoende een dubbelzege te boeken, en het team Jota door een gewaagde tactiek ternauwernood genoeg brandstof overhield om de gang naar het podium te maken, daar dirigeerde Viscaal de Prema-bolide behendig naar een keurige vierde plaats. Na afloop was de Nederlander logischerwijs teleurgesteld met de gemiste kans op een LMP2-zege, maar desalniettemin blij met zijn eigen prestatie.

“Ik heb alles gegeven”, vertelt een moegestreden Viscaal na afloop van de loodzware endurancerace. “Een vierde plaats is wat er vandaag voor ons in het vat zat en daar moeten wij het mee doen. Natuurlijk had ik dit uitdagende seizoen graag afgesloten met een podiumplaats, maar vanwege de omstandigheden moeten we genoegen nemen met plek vier. Ik kan daarmee leven.”

“Filip en Juan hebben hun uiterste best gedaan en zelf heb ik niets laten liggen. De zusterbolide is een goede referentie voor ons, omdat er met Bortolotti, oud-Formule 1-coureur Daniil Kvyat en de snelle dame Doriane Pin drie gewezen coureurs op zitten. Dat we hen in deze race hebben verslagen, voelt voor ons drietal natuurlijk goed.”

“Voor nu wil ik Prema Racing bedanken voor de kans om voor hen uit te komen in het World Endurance Championship. Het was een bijzonder seizoen, waar ik nog lang op zal terugkijken. Ik heb veel geleerd, veel nieuwe mensen ontmoet en prachtige ervaringen opgedaan. De resultaten deden onze inzet niet altijd evenveel eer aan, maar ook dat hoort bij autosport. Het maakt mij alleen maar hongeriger om volgend jaar extra sterk aan de start te verschijnen.”

Het programma van Bent Viscaal voor het raceseizoen 2024 wordt binnenkort bekend gemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen