Trotse Viscaal eindelijk terug op podium: “Bijna vergeten hoe champagne ruikt”

Hij moest er twee ellenlange jaren op wachten, maar Bent Viscaal heeft na afloop van een internationale race weer de gang naar het erepodium mogen maken. De 24-jarige Nederlander finishte als tweede bij de 4-uursrace van Le Castellet.

Als bestuurder van de #77 Proton Competition LMP2 maakt Viscaal in het seizoen 2024 onderdeel uit van het deelnemersveld van de European Le Mans Series. De Tukker deelt een auto in de Pro/Am-klasse met de Italiaan Giorgio Roda en de Oostenrijker René Binder. Tijdens de seizoensopener in Barcelona reikte het drietal tot een ietwat teleurstellende vijfde positie, na vanaf de eerste startplaats te zijn vertrokken.

Voor de vieruusrace op het Circuit Paul Ricard, het biljartlaken nabij het Zuid-Franse Le Castellet, werd gezind op wraak. Het Proton-drietal begreep waar de problematiek in Spanje vandaan kwam en wenste ditmaal wel af te sluiten met een podiumfinish. In het acht wagens sterke LMP2 Pro/Am-veld is die missie nog niet zomaar geslaagd. Met meerdere Hypercar-coureurs onder de deelnemers, is de competitie bijzonder hevig.

Tijdens de bronskwalificatie op zaterdag deed Roda alles binnen zijn mogelijkheden: de Italiaanse amateurrijder plaatste de Proton-bolide met startnummer 77 op de eerste positie, voor de tegenstanders van AF Corse, Nielsen Racing en Richard Mille by TDS Racing. Roda verloor wat terrein bij de start, maar wist de schade beperkt te houden door nooit lager dan een vierde plaats te zakken.

Na de eerste rijderswissel was het de beurt aan Binder, een ervaren coureur met onder meer een klassezege in Le Mans op zijn erelijst. De Oostenrijkse dertiger leverde een zeer solide wedstrijd af, waarbij hij continu de koplopers in het zicht hield en zelfs kortstondig aan de leiding ging. Binder en zijn teamgenoten werden echter gestoord in hun opmars wegens een drive through penalty, die werd gegeven naar aanleiding van een overtreding van Roda.

Ondanks het euvel – en een leeglopende band, die Viscaal gedurende zijn eigen stint moest laten wisselen – reed slotrijder Viscaal zoals men van hem gewend is. De Tukker vloog naar voren en haalde zowel de derde als de tweede geklasseerde wagen kort voor de eindstreep in. Zodoende kwam Viscaals team op een knappe tweede plaats over de meet, wat Viscaals eerste podiumfinish in precies twee jaar tijd betekende.

“Ik was al haast vergeten hoe champagne ruikt”, grapt Viscaal vanuit Zuid-Frankrijk. “In de afgelopen twee jaren is het zo ontzettend vaak nét niet geweest, dat ik er een punthoofd van kreeg. Aan de snelheid heeft het nooit gelegen, maar altijd was er wel iets – dan wel strategisch, dan wel mechanisch, dan wel een onvoorziene omstandigheid op de baan of met het weer. Het zat niet mee, maar dat zal ongetwijfeld zijn reden hebben gehad.”

“Toen ik binnenliep bij Proton Competition had ik direct een goed gevoel. Christian Ried is een vakman en ik ben erg blij dat hij mijn teambaas is. Samen streven we naar het allerbeste, en het onderlinge contact is alsof we elkaar al jaren kennen. Giorgio en René zijn fijne teamgenoten die dankzij hun ervaring veel omstandigheden herkennen. Het is fantastisch om onderdeel uit te maken van deze groep en loon naar werken dat we in race twee al een bokaal mogen ophalen.”

“Nu wil ik doorpakken. Ik heb lang moeten wachten op dit succes, maar ben ontzettend hongerig naar meer. Ik weet een paar dingen die ik nog niet hardop mag zeggen, maar laten we stellen dat het een erg succesvolle week is geweest. Men zal zeer binnenkort begrijpen wat ik hiermee bedoel. Voor nu kan ik enkel mededelen dat ik niet kan wachten tot de volgende race”, besluit Viscaal met een knipoog.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen