Essentocht trekt een massa motorcrossers en quadrijders

24 okt 2016, 14:05 Sport
dsc080411
Geen recordaantal, wel de beste organisatie ooit. De 32e editie van de jaarlijkse Essentocht was tot in de puntjes geregeld. Quadrijders en motorcrossers konden respectievelijk afgelopen zaterdag en zondag zich naar hartenlust uitleven op het uitgezette parcours.
Het najaar is dé tijd om offroad te rijden. De maïs is inmiddels van het land en nu kunnen motoren en quads op de kale akkers om even gas te geven in het zand. Of, al naar gelang de hoeveelheid regen die er is gevallen, in de blubber. Zaterdag deden ongeveer 100 quadrijders aan de recreatieve rit mee en zondag liefst 800 motoren. Voor dit alles waren ongeveer 170 namens De Toerenteller druk, bijvoorbeeld wat de catering en inschrijving betreft. En natuurlijk qua veiligheid. Daarnaast zijn er onderweg op het 55 km lange crossparcours controleurs van de organisatie aanwezig geweest om 'zwartrijders' te betrappen.
In het verleden heeft de Toerenteller al eens 1.200 deelnemers ingeschreven voor de jaarlijkse offroadrit. "Zoveel zijn er dit weekend niet", zegt voorzitter Hans Bekhuis van motorclub De Toerenteller. "Dat komt doordat er tegelijkertijd een groot offroadevenement in het zuiden van het land is." Het weerhield Mariëlle Parren uit Zuid-Limburg er niet van om zo'n 3 uur met een busje te reizen en met een quad aan de start te verschijnen. "Als enige meisje - schat ik zo", lacht ze wat voorzichtig. "Maar echt heel erg gaaf om mee te doen. Bij ons heb je dit nauwelijks, vandaar dat ik nu hier ben. Ik heb me net ingeschreven en nu gaan we een hapje eten. Daarna gaan we beginnen."

Start

In de loop der jaren heeft de Essentocht verschillende startlocaties gehad. Deelnemers aan de offroadrit komen veelal met auto en aanhanger met motor naar Tubbergen. De parkeerplaatsen waren in weilanden en dat leverde vooral bij nat weer problemen op. Voor het eerst was daarom de start en finish bij Kuipers Grondwerken aan de Haarweg in Tubbergen.