Hoogste olympische onderscheiding voor voormalig schaatsvoorzitter Jan Dijkema uit Tubbergen

jun 25 2023, 11:55 Sport
jan dijkema
Jan Dijkema uit Tubbergen, de voormalige voorzitter van de Internationale Schaatsunie, heeft vrijdag de Olympische Orde ontvangen.
Als voormalige voorzitter van de International Skating Union (ISU) genoot Dijkema een lange carrière als politicus, voordat hij de politiek verruilde voor schaatsen en uiteindelijk president van de ISU werd (2016-2022).
De Olympische Orde is de hoogste onderscheiding van het IOC, uitgereikt voor opmerkelijke bijdragen aan de Olympische Beweging.
Onder de prestaties van Dijkema aan het roer van ISU, benadrukte IOC-president Thomas Bach zijn vaardigheid in het begeleiden van de schaatsgemeenschap door de wereldwijde pandemie. Hij prees hem ook voor het vergroten van de aantrekkingskracht van skaten door de introductie van nieuwe formats en disciplines, en voor het ontwikkelen van meer getalenteerde skaters in meer landen via de innovatieve ISU Centers of Innovation. Ook dankzij zijn initiatief heeft Dijkema bijgedragen aan het verbreden van de schaatsfanbase door via digitale kanalen een nieuw publiek te bereiken. Hij prees hem in het bijzonder voor het centraal stellen van atleten via de ISU Athletes Commission en het implementeren van beschermingsmechanismen voor atleten.
“Toen je het ISU-voorzitterschap overnam... wist je dat je grote schaatsen te vullen had. Maar net als de atleten gingen jullie de uitdaging aan. De sterke basis en het olympische succes dat je op de ISU erfde, maakte je niet zelfgenoegzaam. Integendeel. Onder jouw leiding bleef je de ISU moderniseren en je sport ontwikkelen. Je hebt met vaste hand, met visie en vastberadenheid het schaatsen op een pad voor de toekomst gezet... je hebt de geweldige schaatssport geschikt gemaakt voor de toekomst. En daar mag je heel trots op zijn, zeker in dit uitdagende landschap.”
Ter afsluiting van de presentatie legde president Bach uit: "Het is mijn speciale voorrecht vandaag om uw toewijding te eren... aan sport en de waarden waar het voor staat"