Interessante bijscholing door postduivenhouder Willem de Bruijn

16 mrt 2012, 13:30 Sport
c1hmsuxyf8dcf6ynhtygkll72 127432

Ruim veertig postduivenliefhebbers uit de regio, waaronder nagenoeg alle toppers, hadden de moeite genomen om de lezing van Willem de Bruijn in het clublokaal van P.V. 'De Gevleugelde Tukkers' in Geesteren op vrijdagavond 9 maart jl. bij te wonen. Zij werden niet teleurgesteld, sterker nog allen ging met een goed gevoel huiswaarts, want op en top duivenmelker Willem de Bruijn, die zowel nationaal als internationaal naam en faam heeft verworven, bleef in zijn lezing heel dicht bij de natuur en dat sprak de aanwezigen zichtbaar aan.

Ruim veertig postduivenliefhebbers uit de regio, waaronder nagenoeg alle toppers, hadden de moeite genomen om de lezing van Willem de Bruijn in het clublokaal van P.V. 'De Gevleugelde Tukkers' in Geesteren op vrijdagavond 9 maart jl. bij te wonen. Zij werden niet teleurgesteld, sterker nog allen ging met een goed gevoel huiswaarts, want op en top duivenmelker Willem de Bruijn, die zowel nationaal als internationaal naam en faam heeft verworven, bleef in zijn lezing heel dicht bij de natuur en dat sprak de aanwezigen zichtbaar aan.

Excellente duiven, verzorging en training

"Om te slagen in de duivensport zijn er op de eerste plaats goede duiven nodig en dan door veel kweken, veel spelen en straf selecteren enkel het allerbeste doorhouden. En dan nog zul je alert moeten blijven, want ook uit het allerbeste kweek je verhoudingswijs nog heel wat onbruikbare duiven en mag je allicht hopen op een enkele super. Op mijn hok wordt bijna alleen gekweekt uit duiven, die zich nationaal bij de top tien hebben laten zien. Ik leg de lat verschrikkelijk hoog. Van mijn vliegploeg van honderd oude duiven blijven er na selectie maximaal tien over voor het volgende seizoen. De echte supers onder hen gaan zorgen voor het nageslacht. Ik vul elk jaar mijn eigen bestand jonge duiven aantal met een jongen van Belgische grootmeesters. Ik ben reuze blij en tevreden, dat ik één keer in de vijf jaar echt een topper onder hen vindt. Ik houd het verzorgen van mijn duiven zo simpel mogelijk. Ik heb mij dat aanvankelijk zelf ook moeten opleggen, omdat ik een volle baan heb, maar meer nog het heeft mij geleerd dat het op die manier prima kan. Het voer van mijn duiven is afgestemd op de periode van het jaar. Ik voer altijd één soort voer, maar dat is wel afgestemd op de behoefte van de duif. Tijdens de rui ruimengeling, tijdens de kweek kweekmengeling en in het vliegseizoen vliegmengeling. Het drinkwater wordt automatisch via een leidingensysteem verstrekt en wordt uit een bron op het erf naar boven gepompt. Er wordt nooit wat aan het water toegevoegd. Ik hecht veel waarde aan het opleren en trainen van de duiven. Voor aanvang van het seizoen van zowel oud als jong besteed ik veel tijd aan het opleren. De duiven gaan in die periode nagenoeg elke dag de mand in voor een opleervlucht. Daarnaast trainen de duiven elke avond rond hun hok.", aldus de gedreven duivenmelker De Bruijn. Het laat zich raden dat de aanwezigen op dit onderdeel volop met de inleider in discussie gingen.

Medicijnen

Toen dit onderwerp aan de orde kwam was het in de zaal wederom een en al aandacht, want ook in de duivensport is het gebruik van medicijnen steeds meer onderwerp van gesprek. De Bruijn had hierover een uitgesproken maar ook gefundeerde mening: "Als praktiserend tandarts kom ik dagelijks met medicijnen in aanraking. Ik heb in mijn duivencarrière werkelijk van alles uitgeprobeerd met medicijnen en in het toedienen daarvan om duiven sneller naar huis te krijgen dan de concurrentie. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik veel meer in het gezonde duivenlichaam kapot maakte dan mij lief was. In elk lichaam zijn in het bloed soldaten aanwezig die elke onnodige indringer in het bloed trachten onschadelijk te maken. Dat leger aan soldaten moeten we met gezonde en eventuele supplementaire voeding zo sterk mogelijk maken, zodat elke aanval van buitenaf met succes kan worden neergeslagen. Met medicijnen ga je juist door de bijwerkingen de broodnodige soldaten op non-actief stellen. Ik gebruik sinds drie jaar geen enkel medicijn meer en merk dat mijn prestatisch eerder beter dan slechter zijn geworden. Blijf vooral met medicijnen van je jonge duiven af. Gelijk kinderen worden zij van allerlei mankementjes die ze zonder hulp van buitenaf doorstaan alleen maar sterker. Zij, die het niet aankunnen worden onherroepelijk vroegtijdig uitgeselecteerd, want zij dragen niet bij aan een duurzame gezonde stam duiven. Ik ben blij dat mijn jonge duiven op zeer jonge leeftijd allerlei kinderziekten ondergaan. Uiteraard wordt wel geënt tegen paramyxo en pokken. Ik heb de paratyfusentingen overigens ook drie jaar achterwege gelaten, maar heb deze toch weer opgepakt, omdat blijkt dat duiven hiervoor onvoldoende natuurlijke resistentie opbouwen en daardoor de besmettingen in de mand niet volledig kunnen weerstaan." Tijdens de vragenronde werd door hem aangegeven welke op volledige natuurlijke basis samengestelde voedingssupplementen door hem aan zijn duiven worden gegeven.

Ti Ta Tovenaar

Om zijn lezing zichtbaar te onderbouwen had Willem de Bruijn zes duiven uit zijn hok meegebracht. Het waren alle nazaten uit zijn allerbeste koppelingen. Een aantal liefhebbers boden zich aan om tijdens de pauze deze duiven op hun vlieg- en kweekwaarde te keuren. Het werd een interessante sessie, want juist de twee duiven die in principe wat bouw, pluim en oog betrof het meest aan de 'ideale duif' voldeden, hebben in de praktijk laten blijken niet uit het juiste hout te zijn gesneden en zowel op de wedvluchten als in de kweek tot een absolute zware onvoldoende kwamen. De vier overige duiven, waaronder 'Favori' en 'Olympic Schanulleke', met door kenners aangemerkte zicht- en voelbare gebreken zijn daarentegen supers, die nationale bekendheid kregen door als besten te eindigen in nationale competities en o.a. afgevaardigde waren voor ons land naar de Olympiade. Vooral de veel geroemde ogentheorie met de uitgesproken verkenningscirkel rond de iris werd door enkele van de vier duiven met de voeten getreden. "Er is maar één keurmeester, die het altijd bij het rechte eind heeft en dat is de mand. Alle anderen, de zogenaamde kenners van postduiven, verkondigen verhalen met een waarheidswaarde van Ti Ta Tovenaar. Wie er naar wil luisteren, doet het maar. Niemand kan in het koppie van de duif kijken en daar zit het oriëntatievermogen. Bij mij is de mand de enige keurmeester waar ik waarde aan hecht," aldus de inleider.

'Favori'

Het hoogtepunt van de avond was zeker het moment waarop de beste kweekduivin van het hok De Bruijn in het clublokaal de vrijheid kreeg om rond te vliegen. Ze bleef aanvankelijk bij haar meester op de hand, maar toen ze werd overgedragen aan

anderen vond ze dat ook goed. Met grote bewondering werd een en ander beoordeeld. Later vloog ze op en bekeek in alle rust vanaf een verhoging wat haar 'Willem' doceerde. "Ik kan iets van jongs af al met duiven wat een ander niet of maar moeilijk kan," waren de inleidende woorden op deze lezing van de heer De Bruijn. Niet alleen in woorden, maar het werd ook met daden op deze avond bewezen.

Staande ovatie

Uitgebreid werden er door vraagstelling nog vele van belang zijnde zaken in de duivensport aangesneden, maar het motto van de avond was voor Willem de Bruin: "Het draait in de postduivensport om goede duiven. Ik heb getracht aan te geven hoe je dit kunt bereiken. Al het andere is bijzaak. Laat je niet wat wijs maken door profeten ondersteund door de mooiste foto's en stambomen. De wedstrijdmand bepaalt." Na zijn lezing kreeg de inleider een dankwoord van de voorzitter en van de zaal een staande ovatie. Daarna werd er met hem tot in de kleine uurtjes nog gemolken. Het was fijn en leerzaam om er op deze avond bij te zijn.

Weblog

Willem de Bruijn heeft een eigen weblog: WillemdeBruijn.Posterous.com . Hierop beschrijft hij o.a. ondersteund met een aantal leuke foto's hoe hij de avond bij 'De Gevleugelde Tukkers' heeft ervaren.