Vrijdag 10 mei 2024 stond al twee jaar rood omcirkelt in de agenda van klootschietster Silke Tulk.
Dit was de dag dat zij haar Europese titel moest verdedigen bij het EK in Neuharlingersiel (Duitsland). En met succes! Wat heet, de Albergse prolongeerde niet alleen haar veldtitel, maar pakte de dag erna de dubbel door ook het onderdeel straat te winnen. Een EK klootschieten wordt normaliter eens in de vier jaar georganiseerd. Door de coronacrisis in 2020 is het vorige EK nog maar twee jaar geleden, maar het volgende EK zal pas weer plaatsvinden in 2028.
Op het slechte veld in Duitsland begon de Albergse wat minder aan haar titelprolongatie. Haar eerste schot gooide ze iets van zich af, waardoor deze op 82 meter lag. Haar directe concurrente Femke Wilberts uit Duitsland gooide een prima eerste schot van 88 meter.
Doordat het eerst schot van Tulk buiten de baan belandde, mocht ze maar zes meter de baan op. Hierdoor kon ze niet op de ideale lijn uitkomen wat ook terug te zien was in haar afstand van haar tweede schot. Haar Duitse concurrente pakte de eerste vier schoten een voorsprong van 11 meter. Het vijfde schot van Tulk was perfect geplaatst en liep 90 meter.
De Duitse Wilberts liet iets liggen met een schot van 83 meter, waardoor Tulk terug in de wedstrijd kon komen. Het volgende schot pakte de Duitse weer een voorsprong van 7 meter en zo was het tot aan het laatste schot voor de Albergse aanhaken waar ze kon. Bij het laatste schot was het verschil nog 2,90 meter in het voordeel van de Duitse. Omdat ze de 700-meter gepasseerd waren, moest er worden overgestoken naar een andere veldbaan, omdat er op de eerste baan niet verder gegooid kon worden. Het tweede deel van de veldbaan was zowaar nog slechter geprepareerd. Zelfs het gemaaide gras lag hier nog op de baan, waardoor de kloot sneller remt. Tulk moest als eerste haar laatste schot doen en het de Duitse zo lastig mogelijk maken. Dat lukte met een krachtig laatste schot dat ook direct bleef rollen. Op een afstand van 838,42 bleef de kloot van Tulk na 10 schoten liggen. De Duitse Wilberts moest nu nog een afstand van 72 meter overbruggen, iets dat op het eerste gedeelte van de veldbaan fluitend gelukt zou zijn. Echter, door de omstandigheden op de tweede veldbaan liep de kloot van Wilberts zich vast in het lange gras en eindigde zes meter voor de kloot van Tulk die hiermee haar titel prolongeerde en dus voor de vijfde keer het EK won. Een unieke prestatie; ze is hiermee al 16 jaar op rij de beste klootschietster op dit onderdeel.
De prestaties van de andere Nederlandse dames waren ook goed te noemen, waardoor Tulk met het damesteam op deze dag ook de zilveren medaille in het teamklassement wist te winnen. Met dus twee medailles op zak werd de eerste dag goed afgesloten.
Op zaterdag 11 mei stond het onderdeel straat op het programma. Waar men op het veld met een 300 gram zware Nederlandse veldkloot gooit, gooien de deelnemers op straat met een 800 gram zware Ierse stalen kloot. Deze mag ook tien keer gegooid worden, waarna de afstanden berekend worden en de uitslag kan worden opgemaakt.
Tulk startte, als winnares van de Nederlandse selectiewedstrijden, in de laatste groep met favorieten. Ze trad aan tegen de Duitse kampioene Anke Klöpper en de Ierse Hannah Sexton. De Ierse Kelly Mallon was niet aanwezig op het EK wegens andere verplichtingen in haar thuisland.
Het eerste schot van Tulk lag direct goed en liep naar de 200 meter. Hiermee lag ze aan kop van haar groep, maar een eerste schot zegt nog niets over de rest van de wedstrijd. De Ierse Sexton lag wat verder achter op Tulk en Klöpper, maar kon hierdoor wel mooi door de S-bocht combinatie schieten. Iets dat de Nederlandse en Duitse niet lukte. Sexton pakte een voorsprong van ruim 100 meter op beide concurrenten die bij elkaar in de buurt bleven. Na vier schoten waren Tulk en Klöpper ook de S-bocht combinatie door, waar Sexton nog maar drie schoten had gedaan. Op het korte rechte stuk kwam Tulk met een schot van 230 meter terug in de wedstrijd. Klöpper volgde en stak Tulk voorbij. Na 7 schoten lag de Albergse op een afstand van 990 meter, toen ze hoorde dat de koploper op dat moment op 1504 meter lag. Ze moest in drie schoten nog 514 meter overbruggen op een lang recht stuk. Tulk kwam terug in haar focus, produceerde een achtste schot van 163 meter, een negende schot van 199 meter en een tiende schot van 217 meter. Hiermee stootte ze niet alleen de Duitse Mareile Folkens van haar eerste plaats, maar pakte Tulk ook haar tweede titel van dit weekend.
Met een miniem verschil van 30 meter wonnen de Nederlandse dames ook de teamtitel op het onderdeel straat, iets dat de ploeg in 2016 ook gelukt was. Tulk kan terugkijken op een zeer geslaagd EK klootschieten en maakt zich nu op voor het NK eind juni. Daarna zal de eerstvolgende wedstrijd de Queen of the Roads in Ierland zijn, in het laatste weekend van september. Hier treed Tulk ook aan als titelverdediger.