Starters gaan samen bouwen in Geesteren

Tom Linneman, Roy Paus, Leon Kroeze, Robin Kock, Marc Oude Wesselink
Foto: Redactie

Een groep van 4 deelnemers had de droom een eigen woning te bouwen. Deze toekomstige bewoners zijn daarom, onder begeleiding van Linneman Bouw en Advies, een particuliere projectontwikkeling gestart. Dit zogeheten Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) zal op het nieuwbouwplan ‘Hutten’ in Geesteren worden gebouwd. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot 10 deelnemers.

Sommigen gaan er samenwonen, anderen realiseren het zonder een partner. “De één heeft dit te besteden, de ander dat. Immers, niet iedereen verdient hetzelfde en kan dus dezelfde hypotheek krijgen bij de bank. Heel divers allemaal dus en daarover denk ik mee. Vanwege mijn opleiding, werkervaring en kennis op o.a. het gebied van duurzaam bouwen, ben ik door de groep benaderd om het CPO-traject – tezamen met de gemeente – op te pakken”, zegt coördinator Tom Linneman.

Geld besparen

CPO is niet alleen voor starters interessant, meent Linneman. “Ook andere belangstellenden kunnen hiervan gebruikmaken. Het scheelt je gewoon geld, zo simpel is het. Door hun huizen gezamenlijk te laten bouwen, in eigen beheer, spaart een bouwer aardig wat kosten uit. Ook wordt CPO gestimuleerd door de provincie door het beschikbaar stellen van een subsidie per woning. Je bouwt vervolgens geen cataloguswoning, maar een huis waar je je eigen wensen en smaak in kwijt kunt.”

“Volgens mij spreek ik wel voor iedereen als ik zeg dat we heel blij zijn om in Geesteren te kunnen blijven wonen”, vertelt deelnemer Leon Kroeze. “Ik bijvoorbeeld heb wel ergens anders gekeken, had ook al bijna een bestaand huis gekocht, maar heb op het allerlaatste moment mijn bod ingetrokken toen ik van dit CPO-verhaal hoorde. Tom maakt het ontwerp, begeleidt ons en helpt een goede keuze te maken.”

Nog een plekje vrij

“Het is natuurlijk prettig dat de gemeente Tubbergen ons de ruimte heeft gegeven voor dit initiatief. Ze zijn hierin flexibel en meedenkend geweest. Een voorbeeld zijn de vrije verkavelingsmogelijkheden, waardoor de achterliggende gedachte van CPO, namelijk ‘een huis op maat’ nog beter tot z’n recht komt. Wat een dubbel blok, 4 aaneengesloten wooneenheden en een vrijstaande woning betreft is het nu definitief ingevuld. Daarnaast liggen er concrete afspraken voor het uitbreiden van de 4 aaneengesloten wooneenheden en het toevoegen van een dubbelblok. Hiermee is dit CPO-project geheel ingevuld. Wel ben ik in gesprek met de gemeente over een eventueel tweede CPO-project. Bij interesse kunnen ze met mij contact opnemen”, laat Linneman weten.

CPO

Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)? CPO is een vorm van projectontwikkeling waarbij een groep mensen hun eigen woningen ontwikkelen. De voordelen:

  • Lagere kosten voor bouw, gezamenlijk advies en inkoop
  • Meer kans op financiering door lagere kosten
  • Een huis op maat; deelnemers bepalen zelf hoe hun huis eruit komt te zien
  • Deelnemers leren elkaar als toekomstige buren goed kennen
  • Uitbesteden van tijdrovende procedures (zoals aanvraag omgevings-/bouwvergunning)
  • Goed overleg met alle deelnemers dankzij een coördinator
  • Open sfeer en alle ruimte om kennis te delen
  • Maximale invloed op de bouw en materiaalkeuze van de woning

3d impressie - Linneman

Reacties