Reutummers denken na over containerwoningen

Brainstormen over de toekomst van Reutum
Brainstormen over de toekomst van Reutum
Foto: Redactie

Jongeren die niet langer bij hun ouders willen wonen en dan in hun eigen dorp een stekkie zoeken, kunnen vaak haast nergens terecht. En dan zeker niet voor een schappelijke prijs. Als het aan een aantal initiatiefnemers uit Reutum ligt, komt hier snel verandering in.

Gisteravond waren groepen inwoners van Reutum bij elkaar in het dorpshuis om te brainstormen over hoe het dorp er over pakweg 15 jaar uit zou (moeten) zien. Het meest creatieve idee dat hierbij in het oog sprong, betreft containerwoningen voor jongelui die opzoek zijn naar een eigen plek – buiten mams en paps.

Een locatie is nog niet gevonden – al zijn er wel wat op het oog, maar verder is het concept al aardig vastomlijnd. “Stel je eens voor dat je 6 grote containers bij elkaar plaatst en die met mooi materiaal inricht, waarin bij elk ruimte is voor 1 of misschien 2 personen. Hoe gaaf zou dat zijn?”, vraagt Marcel Kamphuis zich hardop af. De directeur van Kamphuis Sloopwerken uit Reutum vertelt dat zijn bedrijf dagelijks tegen nog prima herbruikbare bouwmaterialen ‘aanloopt’, die eigenlijk zomaar weggegooid worden. “In ons kantoor hebben we een wand behangen met oude planken uit een woning die gesloopt is. Bezoekers kijken er eerst raar van op, van dat mengelmoesje aan kleuren en vormen, maar even later vinden ze hartstikke mooi. Dat is het ook gewoon, en het is nog eens juist enorm modern om iets op zo’n manier te hergebruiken.” Qua huurprijs moeten jongeren volgens hem rekening houden met maximaal €500 of €600, inclusief utiliteitskosten.

Sloopbedrijf Kamphuis en de andere partners in het containerwoningen-concept gaan er sowieso mee verder en zoeken daarbij nadrukkelijk maatschappelijke partijen als de dorpsraad en de woningstichting op om de animo te bepalen. “Dat is ook de reden dat we hier nog niet eerder mee naar buiten zijn getreden. Vanavond heb ik vernomen dat er in elk geval een handvol, misschien wel 8 of 9, Reutumse jongeren geïnteresseerd zijn”, concludeert Marcel met enige voorzichtigheid. “Toch lopen we tegen een aantal problemen aan. Zo zijn de nu geldende regels in de bouw niet echt van toepassing op dit concept. Je zit met standaard dingen waaraan een huis normaal gesproken moet voldoen en het is maar de vraag of dat ook in dit geval echt nodig is. Misschien kan er een uitzondering worden gemaakt… Sterker nog, het lijkt mij heel bijzonder als we ergens – misschien een prominente plek, dus het helemaal niet ergens ‘wegstoppen’ – een woonvorm uit zeecontainers kunnen neerzetten.”

Wat wethouder Erik Volmerink betreft zijn de conceptontwikkelaars welkom om het plan verder uit te werken en gaat hij graag eens nader hierop in.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen