“Wat mij betreft mag vandaag de schop al in de grond”

Dave en Kelvin ter Grote, met in hun midden Tessa Hendriks, bij de kavels
Foto: Redactie

Naar verwachting kan in maart begonnen worden met woningbouw op knooperf de Veldboer in Langeveen. Sommige bouwers hebben er dan meer dan 3 jaar op moeten wachten aleer het zover is.

Leven in de Langeveense brouwerij houden. Met die gedachte in zijn achterhoofd, verkocht Ruben ter Braak nu alweer enkele jaren geleden zijn voormalige boerderij aan de gemeente Tubbergen. Deze maand werden de bestemmingsplanprocedures voor knooperf de Veldboer afgerond en dinsdag wordt het bestemmingsplan voorgelegd aan de Tubbergse raad. Als dat wordt goedgekeurd kan de schop in de grond en kan Langeveen eindelijk gaan bouwen.

Maar liefst 9 van de 12 kavels zijn al gereserveerd door voornamelijk jonge Langeveners, die dankzij het nieuwbouwplan in hun geboorteplaats kunnen blijven wonen. Precies zoals Ruben ter Braak het bedoelde toen hij inging op de vraag van de gemeente Tubbergen om zijn boerderij aan hen te verkopen. “Jongeren willen hier graag blijven wonen en dat kon tot nu toe niet omdat bestaande woningen voor hen vaak te duur zijn”, zegt Ruben ter Braak. “Wij hebben daarom onze boerderij bewust aan de gemeente verkocht om de Langeveense bevolking op die manier een mooie woonplek te kunnen geven. Dat is op de lange termijn gunstig voor het voorbestaan van de school, de voetbal en alle andere zaken hier in het dorp.”

Positieve uitkomst

De dorpsraad, bij monde van bestuurslid Edmond Geers, is het volledig eens met Ruben. “Als dorpsraad maken wij ons hard voor het voortbestaan van Langeveen. Met het knooperf zetten we daarmee een belangrijke stap in de goede richting”, vindt hij. “Vergunningstechnisch was het een moeilijk en ook langdurig traject, maar de samenwerking tussen de gemeente, de ontwikkelaar was steeds gericht op een positieve uitkomst voor iedereen. Gelukkig is alles afgerond voordat toekomstige Langeveense bouwers zijn afgehaakt.”

‘Snel bouwen’

Kelvin ter Grote is zo’n bouwer. Samen met zijn vriendin Anouk, broer Davy en schoonzus Tessa gaat hij een twee-onder-één-kap bouwen. Hij is de koning te rijk nu de procedures bijna zijn afgerond, want nu kunnen ze aan de slag. “Anouk en ik zijn al 6 jaar bij elkaar en wilden een paar jaar geleden al gaan samenwonen”, vertelt hij. “Dat we in Langeveen zouden blijven, was voor ons allebei vanaf het begin al duidelijk. Ik ben hier geboren en getogen. Ik ken de mensen en heb een goede binding. Het zou nonsens zijn om weg te gaan van een plek waar je het zo goed hebt. Oké, je hebt hier geen winkel, maar ook als die er wel zou zijn, zou je nog meestal de auto pakken om boodschappen te doen. Dus kunnen we ook wel een paar kilometer verder rijden.”

Al duurde het lang voordat duidelijk werd of het plan door zou gaan of niet, volgens Kelvin is de uitkomst het wachten waard. “Zo’n mooie plek als daar vind je nergens. Dichtbij het dorp en toch mooi vrij. En eerlijk is eerlijk, bestaande bouw is voor ons gewoon te duur. Zonder het knooperf zouden we niet in Langeveen kunnen blijven.” Zijn broer Day kan ook haast niet wachten. “Wat mij betreft mag vandaag de schop al in de grond”, zo laat hij weten.

Reacties

Cookieinstellingen