Initiatiefnemer wil Bioscoop Tubbergen via crowdfunding financieren

Foto: Alibaba

Voor de financiering van de toekomstige bioscoop annex theater met grand café in Tubbergen wil initiatiefnemer Ronnie Filart crowdfunding gebruiken, ofwel zoveel mogelijk relatief kleine investeringen die tezamen (een deel van) de investeringsbehoefte dekken.

“Het gevoel dat je echt een avondje uit bent geweest, dat gaan we proberen te realiseren. Een film kijken kan haast overal, maar in dit geval is de beleving heel anders”, omschrijft Filart. De Tubbergenaar zegt er meteen bij dat hij een promotiefilmpje heeft gemaakt waarin dit alles direct duidelijk wordt. “Anders gaan mensen zich er zelf allerlei ideeën bij maken. Heel logisch, maar niet handig. Ze zeggen niet voor niets weleens ‘aan de ene kant van Tubbergen heb je een splinter in de vinger, aan de andere kant van het dorp ben je al dood en begraven’. In de afgelopen periode kreeg ik ook constant vragen en met het filmpje hoop ik die allemaal te kunnen beantwoorden.”

Crowdfunding

Hoewel de initiatiefnemer op dit moment nog niet alles prijs wil geven over de opzet van de crowdfunding, benadrukt hij dat er achter de schermen hard aan gewerkt wordt. Zo gaat er geen gebruik worden gemaakt van bestaande crowdfundingplatforms, is een speciale website bijna klaar, zullen er promotiecampagnes worden opgestart en zijn allerlei andere voorbereidingen onderweg. Het streefbedrag dat opgehaald moet worden, is eveneens nog giswerk. Filart: “Ik hoop het 100% via crowdfunding te financieren”, wil hij alvast wel kwijt. “De bedragen die men kan investeren beginnen laag, zijn voor iedereen haalbaar en betaalbaar.”

Bezoekersaantallen

Er zijn inmiddels 3 verschillende haalbaarheidsonderzoeken geweest, waaronder eentje vanuit de filmindustrie zelf. “De uitkomsten zijn bijna exact hetzelfde. Namelijk dat het aantal stoelen aan de kleine kant is. Alleen al vanuit de gemeentes Dinkelland, Tubbergen en Twenterand zijn er jaarlijks 122.000 bioscoopbezoeken. Reken zelf maar uit wat dit op wekelijkse basis betekent. Mijn plannen baseer ik op 800 bezoekers per week, best conservatief dus.” Filart gaat uit van 2 zalen van elk rond de 100 zitplaatsen.

Onthulling

Op 29 oktober, tijdens een braderie in het Tubbergse dorpscentrum, zal Filart voor het eerst uit de doeken doen hoe zijn wensdroom eruit zal komen te zien. “Het bibliotheekgebouw is een mogelijke locatie, dat klopt wel. Maar als dat niet lukt, volgt er wel wat anders.” De enthousiaste bioscoopeigenaar-in-de-dop geeft aan in elk geval geen subsidie te krijgen. “Al is het natuurlijk enorm goed voor de leefbaarheid van het dorp als er wekelijks zoveel bezoekers komen. Maar lukt het niet om dit financieel rond te krijgen, dan het gaat het gewoon niet door. Zo realistisch ben ik ook wel.”

Reacties